Романтична жега в Ню Орлиънс

Наскоро колегата ми Екатерина Дочева се завърна от Щатите и вдъхновено разказва за лидерството на музиката в уникалната атмосфера на Ню Орлиънс. Слушайки я, бяла завист ме запрати за пореден път към мечтата да видя южняшко-френския американски град, който (с дървените си къщи, блус, вода, соул, слънце, джаз и разкрепостеност) е открай време перфектен амбианс на всякакви филмови истории. Тутакси ме връхлетя драматичната еротика на "Зандалий" от началото на 90-те.
И ето че в игралния си дебют "Любовна песен за Боби Лонг" документалистката Шейни Гейбъл ни запраща точно в омайния Ню Орлиънс. Пърси Уил (Скарлет Йохансон) - напращяло, нахакано и неуко момиче - пристига в къщата-ветеран на починалата си майка Лорейн (кънтри-певица). Натъква се на белокосия Боби Лонг (Джон Траволта) и доста по-младия Лоусън Пайнс (Гейбриъл Махт) - професор по литература и неговият асистент, превърнали се днес в скотска двойка натрапници. В лепкавата жега се надстрелват поезия и бит, ерудиция и музика, алкохол и тайни, декадентство и градивност, непоносимост и обич.
Върху не особено оригинален сюжет режисьорката изгражда сърдечен, чувствен, интелигентен филм за чудатия свят на маргиналията. Между цитатите от Бен Франклин или Тенеси Уилямс звучи пиано, подрънква китара, слушаме "My Heart Is A Lonely Hunter" или Траволта (пее за първи път от времето на "Брилянтин") и, без да сте фен на сантимента в кадър, се отпускате в хамака на нюорлиънската идилия.
Скарлет Йохансон е чудна, както обикновено, ала голямата изненада на филма е Траволта. Той е неузнаваем - алкохолизиран дегенерат и латентен гей, чиято атрофия виси в телеса, поглед, халат... Физическата грохналост обаче е компенсирана от виртуозното жонглиране с литературни парчета. Толкова пленително-отблъскващ-раним е Боби Лонг на Траволта, че надскача дори актьорските му откровения в "Криминале" и "Тя е толкова прекрасна".
"Любовна песен за Боби Лонг" не съумява докрай да се изплъзне от романтичната обстоятелственост (обичаен препъникамък за женски дебют), но е вдъхновен екземпляр на американското независимо кино. Запалва дори с рухналостта - на заблудите, на Ню Орлиънс или на героя на Траволта.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Любовна песен за Боби Лонг, сценарист и режисьор - Шейни Гейбъл (по романа Off Magazine St. на Роналд Евърет Капс); продуцент - Пол Милър; оператор - Елиът Дейвис; художник - Шарън Ломофски; музика - Грейсън Капс; в ролите: Джон Траволта, Скарлет Йохансон, Гейблиъл Махт, Дебора Кара Ънгър и др. Разпространява Ню Филмс