Европейска антиутопия
През тази седмица цялата държава говореше за договора с ЕС - звучаха главно фойерверки, патетика и добронамерено дълбокомислие. Като изключим дежурните опити на БСП и ВМРО, вкарани вече в предизборен ключ, да активират дебата около АЕЦ "Козлодуй", противоречията сякаш бяха изтласкани под мотото "Дружно ще ставаме други". Разбира се, това наскоро сме го играли - след 10 ноември 1989, и сега сме наясно, че и след подписването на договора, и след фактическото ни влизане в ЕС, вън от медиите, всичко задълго ще си остане същото. Но под обвивката на същото това също, реалността бавно ще се променя - същата тази реалност, която пак така невидимо подмени предишната (та се налага да й се прави музей - Музей на комунизма).
Характерното за посткомунистическата реалност беше (е), че хитреците - тези, които престъпват правилата, печелят от наивниците - тези, които, от порядъчност или страх, ги спазват. ЕС, след всички затворени преговорни глави, пълни с правила и правила за спазването на правилата, ще (би трябвало да) удари по главата хитреците и те да отпаднат "по условие", така че наивниците най-после да вземат своя реванш. Това би могло да се нарече еврооптимизъм, колкото да подскаже, че евроскептиците вероятно са част от хитреците.
Нищо чудно обаче сценарият съвсем да повтори следдесетоноемврийския - да започне тежка национална свада за наследената вина на хитреците: кой трябва да я поеме, по какви критерии и с какви последствия. И по аналогия с антикомунизма от началото на 90-те, да се появи антипосткомунизъм от края на 10-те. В самозащита някои от самите хитреци бързо да се заемат с европейското пренаписване на биографиите си, а други да твърдят, че благодарение на тях въобще икономиката и културата след 10 ноември 1989 не са загинали. И дори да се обединят в партия, която най-напред, естествено, ще бъде антиглобалистка, но постепенно ще застане на страната и на глобализма.
Всъщност тренираният поглед може да открие членове на тази партия още сега - в листите на кандидатите за народни представители. Нали влизането в ЕС ще стане в мандата тъкмо на предстоящото НС.

Георги Лозанов