Отзивите на публиката...
Ирина Хакамада, лидер на партията "Наш выбор":
"Децата на Розентал" е много талантливо и съвременно произведение, много европейско. Прекрасна музика на Десятников, великолепен кордебалет, великолепни декори. Сега руското театрално изкуство може да се съревновава с европейското... Слушала съм подобни опери във Франция, Латвия, Литва, Естония, Лондон, Германия. Мисля, че можем да бъдем поздравени."

Никита Михалков, кинорежисьор, продуцент, председател на Съюза на руските кинематографисти:
"Операта "Децата на Розентал" е "капустник". Провинциална самодейност. В музиката на Десятников има хубави парчета, но драматургия просто няма. Зад външната ефектна фабула липсва дълбока идея... Не искам да оценявам творчеството на Владимир Сорокин - автора на либретото на операта. Някои го харесват - да си го четат. И не си струва да се говори, че трябва да се наложи вето върху произведенията му и по този начин да той да бъде изкаран мъченик. Просто бих посъветвал Сорокин да чете своите съчинения на децата си."

Роман Виктюк, режисьор:
"Само безчувствени хора, неспособни да се удивляват на факта, че стават чудеса, не биха почувствали, че авторите на спектакъла крещят: тълпата и художникът са несъвместими; че творецът винаги е удивително сам в менгемето на човешката глупост. Ние сме свидетели на тази глупост и сивота, а сивотата е винаги агресивна, както виждаме. И мисля, че днес художникът е в опасност."

Юлий Гусман:
"Много ми харесва, мисля, че е весело. Не съм оперен специалист, но спектакълът ми се вижда умен, интересен и смешен. Изненадан съм от странната и глупава врява около операта "Децата на Розентал". Днес по света съществуват и по-радикални, и страшни, и смешни, и глупави, и невероятни оперни проекти, а това, според мен, е невинна и много симпатична игра. В "Децата на Розентал" не забелязах нищо подривно или порнографско."

Александр Журбин, композитор:
"Децата на Розентал" е забележително произведение, достойно е да представя съвременната опера."

Владимир Мартинов, композитор:
"Склонен съм да изразя критично мнение, но заради всичките тези депутати ситуацията е деликатна - именно заради разните "скандали" не бих желал да се окажа на тяхна страна. Средна опера. Музиката и постановката са просто слаби."

Алексей Шелигин, композитор:
"В музиката на Десятников се чуват живите интонации точно на нашето време. Композиторската техника внушава респект, особено в хоровите и ансамбловите фрагменти. Но режисурата ме разочарова: постмодернистки щампи, виждани неведнъж."

NEWSru.com, 23 март, 21:34