Да научиш за Гройс
и да чуеш Медея


До премиерата на "Възстановителна репетиция" в кино "Център" за Любен Гройс (1934 - 1981) знаех, че е значима фигура: и за българския театър (най-вече през пловдивските му постановки от 70-те), и за голямата Цветана Манева на сцената.
Посветен на 70-годишнината му, филмът се опитва да извлече естетическия екстракт "Гройс" през едно-единствено представление отпреди четвърт век - "Медея". И по-точно - през енергийното градиране на реминисценциите за него: участниците, облечени в неръкотворно-тъканите костюми на Елена Камбурова, пясъчната сценография на Веселин Ковачев, немите черно-бели кадри от едновремешния спектакъл или на самия Гройс... В потока на любовно-сакралните думи за работата с Гройс хората от екипа, начело с Цветана Манева, извършват не само значим археологически ритуал, но и интимна житейска рекапитулация. А иззад издевателски провисналите костюми и грапавия декор зрителят улавя неистовите вибрации на естетски лаконизъм, непосилно екзотичен за българския театър от онова време.
Въпреки кода "Възстановителна репетиция", филмът се отключва и към кошмарните житейски перипетии на самия Гройс, предрешени от зловещия театър "народна власт". (Макар че ми се струва вероломен фарс баща му да е "усъден на смърт", според правописа на телеграмата, заради едното си бонвиванство.)
Въпреки че "Възстановителна репетиция" е ефектен драматургичен ход, за разлика от повечето документални филми на Светослав Овчаров, тук не усещам обичайната му дистанцирана компетентност. Нещо повече - допускам, че, подобно на мен самата, той е градил своята визия за Любен Гройс, работейки по филма: фотос по фотос, признание по признание, жест по жест... И напълно естествено се е подчинил на патетичната мощ на Цветана Манева и другите - съхранената еуфория от едновремешното съзаклятие изопва уморената им телесност.
От друга страна обаче, след премиерата на "Възстановителна репетиция" се убедих, че Любен Гройс е наистина важен режисьор. И се убедих още, че Гройс е заслужавал филм доста по-рано.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Възстановителна репетиция - филм за Любен Гройс, с участието на Цветана Манева, Явор Милушев, Георги Василев, Веселин Ковачев, Ани Петрова, Петя Балъкчиева, Елена Камбурова, Златина Тодева, Майа Остоич, Паша Берова, Димо Димов, Стоян Сърданов, Милен Миланов, Йорданка Богазова, Иван Костадинов, Иван Цанев; режисьор - Светослав Овчаров, сценарий - Мирослава Кортенска, консултант - Гергана Кофарджиева-Гройс, оператор - Огнян Калайджиев, изпълнителен продуцент - Асен Владимиров, продуцент - БНТ. Излъчен по Канал 1 на 26 март 2005