Мечтички

Адам (Марк О`Халоран) и Пол (Том Мърфи) са млади оръфляци. Неразделни. Днешни Крачун и Малчо с якета в Дъблин. Адам е висок, намръщен интроверт - стратег. Пол е нисък, мрънлив есктраверт - изпълнител. Върху му се стоварват всички възможни удари на фантазията.
Адам и Пол са бездомни идиоти с мечтичка за кражба. Петимни са за дрога, но нямат и цигарен фас. Псувнята е словесният еквивалент на тяхното IQ. Бродят из панелни комплекси, паркове, клоаки, лъскави улици... Спрат ли, оплескват се. Навсякъде са подритвани. Но те не се отказват. Вървят ли, вървят - Адам търчи напред, а Пол все по-жално се тътрузи подире му. След низ от срещи, заплахи, гонки, кражби и жалби - една от друга по-нелепи и все по-страховити, "щастието" им се усмихва. И то едно щастие...
Разкрачен между комедията и драмата, филмът е възможно най-слънчева приказка за най-мрачната страна на градското живеене - безхаберната клаустрофобичност на наркоманията. На всичкото отгоре "Адам и Пол" почти документално разказва за своите тъмни субекти в амплитудата между физиология и емоция, смърт и бебе... Животът им е мазня, ала с Адам и Пол не е тегоба. Просто става дума за свобода на избора. И за отчайващия шанс да ти провърви с долетяла от небето дрога.
Ирландското чувство за хумор се стрелва от реплика към реплика и от ситуация - към ситуация. Настига дори българската (и румънска) имиграция в Дъблин. На пейка седи мустакат чичо с куфар. Пол го моли да се отмести, за да седне до приятеля си. Онзи не ще - пейката била обществена, той живеел в демокрация, та ще седи, където си иска. Сред словесна канонада с доминанта "шибан" узнаваме, че чичката не е никакъв румънец, както твърдят Адам и Пол, а българин. И че България не е никаква дупка, както твърдят Адам и Пол, а "най-хубавото място на света". "Но се наложи да напусна София". "Защо, бременна ли беше?", питат Адам и Пол. Ето ви чудна визия за проблемите на имиграцията, евроинтерграцията и всичките клишета около проекта "обединена Европа".
Колкото Адам и Пол са мърляви и обречени, толкова филмът е спретнат и жив. Заврян в страховития свят на всекидневното погубване, Лени Ейбръхам проявява не само темпераментна сърдечност, а и невероятна за дебютант кинематографична хигиена - и прашинка не е останала от обичайните за темата дидактика или претенция. Разбира се, за живостта на "Адам и Пол" допринася и фантастичното дуо Марк О`Халоран - Том Мърфи. Празен кадър няма!
Този филм беше последният от конкурса на 9-ия МСФФ. И помете с виталност, простота и интелигентност всички свои конкуренти.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Адам и Пол, 2004, Ирландия, 85 мин., режисьор - Лени Ейбръхамсън, сценарий - Марк О`Халоран, оператор - Джеймс Мейтър, музика - Стивън Реникс, в ролите: Марк О`Халоран, Том Мърфи, Гари Игън и др.