Слави Трифонов: гневът на институцията

Българският песенен конкурс за "Евровизия" избухна ослепяващо, един от участниците - Слави Трифонов, обяви, че състезанието е купено и в него няма нито честност, нито конкуренция, нито спортменство. В патетично изказване пред публиката в НДК и зрителите пред екрана той заклейми ето така: "...Не искам да участвам в нещо, което ви лъже за пореден път... Няма никакво състезание, на организаторите на конкурса не им стиска да кажат истината... Победителят тази вечер няма да бъде реален, а купен... Това ще е група "Каффе"... Закупени са СИМ карти, платено е на стотина души да ги използват и да гласуват за тази група... Това е купена победа... Песента няма да представлява България, а парите на един човек. Всъщност това е продаване на страната ни... България не е за продан... Знам, че и вие не сте за продан, защото сте единствени..." След това заедно със Софи Маринова той отказа да пее и си тръгна, обещавайки среща в понеделник, в Деня на влюбените. Пеенето на другите обаче продължи, напреки конфуза и залата, наполовина оголяла.
Че тази система със SMS-ите е работеща и експлоатирана, няма съмнение. Не напразно Дидо от "Семейни войни" зове: "Гласувай, натискай, колкото повече, толкова по-добре!" Без да уточнява за кого е "добре"-то, макар че то е ясно - 250 лева са мизерна сума в сравнение с печалбата от импулсите на телефоните и GSM-те. Така че не е невъзможно вотът да е манипулиран, технологията е налице, а и за конкурса "Евровизия" си струва - там има шанс класираният български представител да бъде забелязан, да пробие на световната (или поне европейската) шоу-сцена и съответно да потекат солидни финансови потоци към неговия продуцент, пък и към него самия. Освен това е известно неустоимото желание на Слави Трифонов да се появи пред света - бизнес-размахът му е наистина твърде мащабен, за да са в състояние да го поемат тесните български пазарни ширини. От "Жокер медия" обаче - продуценти на "Каффе" - категорично отрекоха измамата и контраатакуваха: "Слави Трифонов не обича да губи. Пък и трябва да се научи да пее. Колкото до обвиненията за предплатените карти за гласуване - няма нищо такова. Това е провокация." Схватката едва ли ще приключи дотук, но не тя е в центъра на този текст, а способността на шоу-водещия Слави Трифонов да изложи на всеослушание недоволството си, без да се бои, че това може да му донесе негативи или други кофти последствия.
Всъщност с жеста си Слави демонстрира в очите на публиката нещо, което той вероятно отдавна вече знае, но други сякаш пропускат - че името му е вече име не на човек, а име на институция. И то не единствено медийна, а обществена: фактът, че половината от залата го последва в неговото горко недоволство е показателен. Музикалната "Ку-ку академия", гостуванията на политици в шоуто му, дори обстоятелството, че беше заобиколен от Президентството за "Българската Коледа" - всичко това говори, че той вече не е обикновена медийна звезда, а социално-политически фактор, с който се съобразяват и за когото внимават. И тъкмо поради това той и никой друг освен той имаше ресурса да се изправи и да каже: "Лъжат ви!" И с това да се възправи не просто срещу организаторите на конкурса - БНТ, а срещу институцията БНТ, срещу нейното присъствие в публичното пространство не като обикновена медиа, а като медиа, по която се съди за състоянието на цялото наше общество. В този смисъл неговите думи бяха думи на една институция към друга институция, съвсем не на човек, който, видите ли, не обича да губи, както тълкуват поведението му от "Жокер медия".
Институцията "Слави Трифонов" е типично българска институция, което ще рече - тя е израснала от българска земя и от нея черпи сили и жизнени сокове (което Андрей Райчев отдавна забеляза). Тя е свидетелството, че и тук може да се извисиш, наспроти убогото време, наспроти зависти и разни други недоброжелателства (не случайно неговата книга носи заглавие "За стърчането"). И именно като типична българска институция, израснала от почвата на българското, на нея й е жизнено важно да стори излаз - и то не какъв, а успешен - навън: това ще докаже, че я бива, че не е за изхвърляне, че в нея има потенциал не просто да бъде българска, а да бъде българска в Европа. Гневът е именно заради това: този излаз беше препречен, запушен, бетониран и - което е особено важно - тапата беше сложена от една група с една песен, на които с нищо не им личи, че са български. И то не само за това, че "Лорейн" се пее на английски, не: но нито стилът, нито начинът на изпълнение, нито пък сценичното присъствие могат да се присъединят с леко сърце към онова, което къде интуитивно, къде съзнателно определяме като "българско". Затова и бяха посочени например като "прецакани" не "Deep zone project", нито "Melody", а символи на българската естрада като Васил Найденов и Орлин Горанов или на българската гордост - певицата Кали заради магичността (нестинарството), певицата Софи Маринова - заради толерантността (цигански произход). Яростта, ядосаността, злобата са най-вече заради това усещане: на лъскавия подиум в Киев българите ще бъдат (не)разпознати като еднакви, не като различни; ще се слеят, няма да се отличат. Ала за човек, за когото българското е и непреходно, това е най-голямата обида и най-голямото престъпление. А понеже е не просто човек, а и институция, следователно може да си го позволи - изока своята обида и своето подозрение така, че да бъде чут от всички.

Митко НовковПетък,
ранна утрин