Глобалната порнография

Преди около година публикувахме интервю за скандалния френски филм "Демонът-любовник" (вж. "Култура", бр. 3 от 2004). Най-сетне го гледах, макар че все още не се е намерил нашенски дистрибутор за него.
"Демонът-любовник" е наистина стряскащ кибертрилър за безчинствата на порноиндустрията, въоръжена с агресията на интернет-посланията. Става дума за мултинационален порнобизнес между Париж и Токио, чиито стратегии са свързани с безкрайността на глобалната мрежа, на подсъзнанието, на сексуалните манипулации...
"Демонът-любовник" е тъмен филм за контрола и безконтролието. Главните субекти/обекти са млади жени, всяка от които е в хватката на юпи (Шарл Берлинг). Еманципирани и амбициозни до демонизъм, те пътуват, манипулират, бият се, пушат, сърфират, фантазират... Фрустрирани са на тема "доминиране". Полът не е важен. Дори сексът без табута не е важен. И се оказват манипулираните манипулаторки. Да вземем главната героиня, корпоративната шпионка Диан Де Мон (Кони Нилсън). Тя е красива, кротка и по котешки коварна - от инжектирането на препарат в шефската минерална вода Evian до финалната й поява в сайта на обсебен от интернет хлапак.
Безмилостно сме сграбчени от скъпарската динамика на озверели самотници: монитори, офиси, хотели, коли, летища, компютри, японски масаж, сакове, мобилни телефони, многоезичие, неони, кръв... Визуален лайтмотив са мрачни кадри с мънички човешки фигури насред урбанистични хиперпространства. Катадневният кошмар на офис-интригите се трансформира в оргия на сексуалното не-случване. "CNN е глупост", заявява Диан по телефона, гледайки порно по платен хотелски канал.
Не знам дали "Демонът-любовник" е замислен като алтернатива на снъф-киното, но екранната фикция, съградена от напластяването на реални и виртуални фрагменти, е психеделична.
Веднага бие на очи връзка с "Убий Бил" на Тарантино - "манга"-анимацията и свирепите женски схватки. Дотук - нито една от актрисите в "Демонът-любовник" не притежава капацитета на Ума Търмън, а манга-та е порно (първо двуизмерно, после - 3D).
И все пак, колкото и ощавен да е от емоции, колкото и перверзен да е с женската хиперамбиция, филмът на Асаяс е прелюбопитна разправа с глобализацията. И изтича бавно от подсъзнанието.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Демонът-любовник, 2002, Франция, 129 минути, сценарист и режисьор - Оливие Асаяс, оператор - Дени Леноар, музика - Sonic Youth, в ролите: Кони Нилсън, Кло Севини, Джина Гершон, Шарл Берлинг и др.