Честито!

60-годишният Младежки театър
Преди почти 15 години, когато директор на Народния театър за младежта беше Стефан Янков, бяхме поканени на тържество сред развалините (ако щете, сред строежа) на театъра. Има снимки от тогава: Стефан Янков, обут с високи гумени ботуши сред блатото, което беше точно там, където е била зрителната зала, и други подобни... Сега, почти 15 години по-късно, театърът чества своя 60-годишен юбилей отново сред строителни материали, висящи проводници, сред неизмазаност и стърчащи арматурни железа. Но вече има покрив, вече можеш да поканиш министър и депутати на тържеството и дори се чува благата вест, че може би към края на май театърът ще посреща зрителите си на традиционния си адрес - там, където е било кино "Балкан", където след войната е играл и Народният театър и където преди 60 години е била първата сцена на Младежкия театър.
Не му беше лесно на театъра през годините на ремонта (периодът е по-дълъг от този на общия за всички ни преход). Гостоприемството на Студентския дом е налице, но възможностите на тамошната сцена са мизерни. През тези години се позагуби нещо от атмосферата и блясъка на Младежкия театър. Нещо от авантюристичната му природа, нещо от юношеското му желание да бъде любопитен към новото, да има потенциала да тръгва по различни пътеки, да си позволява дързостта да бъде водещ през някои сезони. Сега сякаш главната му цел е да оцелее до преместването в новата ремонтирана сграда.
Само че "оцеляването" стърви от духовния потенциал на всяка трупа. И така неусетно се извършват "невъзвратимите неща" (Валери Петров), които могат да уморят, да задушат всяка художествена идея. Все ми се иска да вярвам, че процесът не е преминал чертата, зад която дали ще премине театърът в нова сграда или не, вече няма да има никакво значение. А вярвам, защото в трупата на Младежкия театър все още са актьори, като Стефан Мавродиев, Станка Калчева, Иван Златарев, Венета Зюмбюлева, Георги Кадурин, Анна Петрова, Вихър Стойчев, Мая Бабурска, Малин Кръстев и други. Поуморените им лица виждаме в издадения по повод 60-годишнината "Юбилеен сборник" (съставител Красимира Василева, художник Весела Статкова). В него има списък на всичките постановки на театъра, списъци на творците, минали през театъра през тези 60 години, и много снимки.

Никола Вандов