Мелачка за изкуство
Пълно ли е вашето щастие? Не, разбира се. Докато има несмилаеми и неразбираеми неща. Като например изкуството. А още повече съвременното изкуство! Неговата абстрактност и невъзможност да се превърне в масов продукт, с други думи да стане продаваемо за зрителите, действително е един от съществените проблеми на художниците, които правят съвременно изкуство в България. Не-разбираемо, не-продаваемо, не-достъпно - не са ли такива неизбежните му характеристики в момента.
Обаче и решението на проблема е тук! То беше предложено от Пламен Соломонски в галерия "Арт Алея" и спечели тазгодишната награда на "Пикник на Везувий", RFI, единственото специализирано радиопредаване за визуални изкуства в българския ефир.
Наградената видеоинсталация PS TV Market е същата, с която авторът участва на Първото международно биенале за съвременно изкуство в Шумен, провело се миналата година. Заимствайки визуално рекламния стил на телешопинга, видеото на Пламен Соломонски представя напълно абсурдния "уред" Kunst grеnder, с който смила една своя графична творба и я превръща в бурканче Instant kunst. В допълнение, ефективността и практичността на въпросния уред, както обикновено следва по рекламен сценарий, са потвърдени от "свидетели", които вече сами са се убедили в "смилаемостта" на изкуството и ползите от споменатото изобретение... Достатъчно недвусмислена инсталация, за да има нужда от допълнителен коментар, още повече, ако сте имали късмет да се сдобиете с въпросната "консерва" Instant kunst за домашна употреба.

Екатерина Гирджева