Стоун слави Буш

Оливър Стоун може да е най-гадният екстремист на киното от последния четвърт век, може и да е нетърпим, ненавистен дори. И все пак досега бе смятан за майстор - на левичарското предизвикателство, на политическата демистификация, на биографичната демитологизация, на свирепия монтаж... Само че сега яко се омаскари със своя 155-милионадоларов боклук "Александър".
В амбициозния си проект, посветен на Александър Велики (356 - 323 пр. Хр.), Стоун се е водил не само от своите знания за обекта и орловия полет на своето въображение (материализиран на екрана дори), а и от съветите на капацитетите по темата Пол Картлидж (автор на книгата "Александър Македонски", излязла наскоро у нас) и Робин Лейн Фокс. Филмът дудне житието на великия пълководец през устата на Птолемей (Антъни Хопкинс), един от приближените му генерали, останал в Египетската Александрия и основал там легендарната едноименна библиотека.
Виждаме детството на Александър Македонски, разплаквано от раздори между майка му Олимпия (Анджелина Джоли) с пиетет към змиите, Дионисий и Зевс, и едноокия му баща, цар Филип (Вал Килмър), с пиетет към слава, вино и жени. Мяркаме юношеството, белязано от обучението и мъдростите на Аристотел. Потъваме (до дрямка) в титаничния 8-годишен поход на героя, по време на който покорява света - от Персия през Египет до Индия.
Александър Македонски (с любимия си кон Буцефал) е невероятен стратег, пълководец и войн. Във филма това няма как да не присъства на екрана, но е минимизирано до два френетични епизода: битката с персийския цар Дарий (величавата гора от копия и железният ред на фалангите) и авантюристичната схватка в индийската гора между изправени Буцефал и слон (последна за коня). Невероятен стратег, пълководец и войн, на 25 години Александър Македонски (с любимия си кон Буцефал) е първият император в историята, който не просто завзема територии, а и ги облагородява с елинска култура. Във филма това се свежда до всеотдайна любов към най-верния приятел Хефестион (Джаред Лето), прегръдки, целувки и въргаляния с азиатци (дори се жени за варварката Роксана с африкански черти, незнайно как попаднала в региона, която страхотно напомня майка му и подсказва за Едипов комплекс)...
Честно казано, хомосексуалният дух на филма ме дразни по-скоро като таргет-шпагат, отколкото като скандално (?!) биографично разкритие. Доста по-антипатична е алюзията с "правилните" позиции на администрацията на Буш в Азия. В престараването си Стоун стига дори до напасване на визията на Дарий с тази на Осама Бен Ладен, а на трупа му - с тази на пленения Саддам Хюсеин. Гадост, гарнирана с екзотични пейзажи и костюми, с визуален лайтмотив "орлов полет", с нонстоп патетичната музика на Вангелис... Що се отнася до Колин Фарел, той е жалък, горкият, но пък рядко се случва на актьор да е добър при Стоун.
"Алексaндър" е неспасяемо тъп филм. А великият мъж от древността е заплашен от нов, посветен му проект - на Баз Лурман.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Александър, САЩ/
Великобритания/
Германия/
Холандия, 2004, 173 минути, режисьор: Оливър Стоун, сценарий: Оливър Стоун, Кристофър Кайл, Лета Калогридис, в ролите: Колин Фарел, Антъни Хопкинс, Анджелина Джоли, Вал Килмър, Джаред Лето, Розарио Доусън, Франциско Бош и др.