Телевизия в изборния ден

Да се отразява ден на избори не е шега работа. След края на гласуването е някак по-лесно - в студиото са събрани различни социологически агенции, анализатори, коментатори, чакат се партийните пресконференции - всичко си е подредено, направо регламентирано. Като прибавим също, че лицата, поканени да говорят, се знаят предварително, дори прескачат вероятно почти презглава от студио в студио, остава единствено водещите да бъдат на висотата на IQ-то на гостите, за да си текат нещата по мед и масло. В това отношение телевизиите с национален обхват се бяха постарали: в БНТ заложиха на Евгения Атанасова и Бойко Василев, в bTV - на Светла Петрова и Николай Бареков, в Нова телевизия - на Цветанка Ризова и Николай Дойнов - все елитни тв имена. Съвсем иначе е по време на самия изборен ден - първо, ограниченията, които поставя законът, не дават кой знае какви възможности за лавиране, второ -лесно е програмата да се хлъзне по обичайните репортажни труизми - интервюта с гласувалите кандидати, излъчвания от ЦИК и т.н. За щастие, на изборния Димитровден и трите национални телевизии съумяха да избягат от баналността (въпреки че спазиха и "канона" на отразяването му) и поднесоха на зрителя увлекателни предавания.
В БНТ заложиха на "Денят започва", но този път с две водещи - Добрина Чешмеджиева и Ивет Добромирова. И веднага се усети, че сутрешният блок на държавната телевизия може да бъде и друг, сиреч интересен - двете водещи разменяха реплики помежду си, запълвайки пробивите по време на излъчването, държаха се свободно и (само)уверено. Липсваше сковаността, характерна за "Денят започва", когато водещият е сам, да не споменаваме скука и досада. (За жалост, непрекъснатите призиви от страна на двете водещи към българите да гласуват останаха глас в пустиня, съдейки по избирателната активност. Но за това те едва ли имат вина, трябва самите политици да се вгледат в себе си, в адекватността и атрактивността на своите послания.) Особено интересен беше диалогът с двамата млади политолози - видя се как в полето на тая наука се изгражда поколение, имунизирано от императивното изискване за "партийност" на теоретическото говорене, имплантирано в главите на по-старите техни колеги от бившата Катедра по марксизъм-ленинизъм; поколение, което е независимо и освободено в своите разсъждения от влиянието на една или друга партийна централа. Като прибавим към тези интересни събеседници своевременното и точно информиране за началото и протичането на изборния ден, уверено можем да кажем, че неделният блок на "Денят започва" показа, че хората, които го правят, имат ресурс, въпросът е само той да бъде употребяван по най-рационален и ефективен начин. В Нова телевизия заложиха на по-амбивалентно отношение към събитието. От една страна, Мия Сантова удържаше неговата сериозност и важност, от друга - Николай Кънчев го дърпаше към по-топли, човешки ширини, дори на моменти чак лековати. Диференциацията пролича особено силно при разговора с лишеното от зрение момиче: докато Мия Сантова разпитваше за нейните гласувания, Николай Кънчев се отдаде на въпроси за кучето й - коли, и за това кой и как го е разглезил.
В bTV решиха да вървят по програмната си схема - имаше "Сблъсък", след което топката пое Иво Инджев с предаването си "В десетката". В известна степен той съчета подходите на колегите си от БНТ и Нова телевизия - сериозното вървеше с шеговитото. Тежките коментари бяха последвани от думите на Йордан Попов, "Сблъсък" също донякъде може да влезе в това отношение на по-голяма сдържаност към началото на изборите. Сякаш в bTV пазеха силите си за вечерта - кулминацията на изборния ден.
Не мога да не отбележа и работата на най-новата телевизия в българския ефир - ВВТ. "Червената" телевизия (червена не заради нейния собственик Петър Манджуков, а заради преобладаващия цвят на заставките) също се включи в отразяването на началото на изборния ден с добри попадения, писателя Алек Попов например. Личи, че екипът на най-младата българска ефирна телевизия има и желанието, и възможностите да се мери със своите доста по-опитни конкуренти, което за зрителя е само от полза - колкото по-силна конкуренция, толкова по-качествена телевизия. Начинът, по който нашите телевизии се справиха с трудността, наречена "ден за избори", посочи за пореден път истинността на това твърдение.

Митко Новков







Петък,
ранна утрин