Луди-млади

В нетърпимите жеги киното (с климатик) си е оазис. Може да се превърне и в лятно любовно училище, ако си все още млад-зелен и попаднеш на романтичната комедия "Как да разкараш гаджето си за 10 дни". Да не говорим, че с шегите и обратите си тя помирява поколения дори повече от "Приятели".
Анди (Кейт Хъдзън) е оксиморон: интелигентна блондинка, чиито интелектуални амбиции удрят на камък в розово тийн-списание. Тя е самостоятелна и самоуверена, извисена над хленчовете на обикновени женички. Не щеш ли обаче, едната от двете й приятелки се оказва точно такава досадница. На Анди й се пада златен шанс - шефката й поверява статия на тема "Как да разкараш гаджето си за 10 дни" на базата на приятелското страдание. Тоест да опише евентуалните пробойни в нова връзка вследствие изцепките на средностатистическата американска девойка.
Бен (Матю Макконъхи) е рекламист-симпатяга, устремен към престижна диамантена кампания. Шефът обаче му издига жестоко препятствие - да си намери приятелка за 10 дни и да я доведе на важно парти.
Естествено, двамата се срещат случайно. И се започва лудешка надпревара по тормоз (от страна на Анди) и стоицизъм (от страна на Бен). Филмът е наистина нещо като наръчник по женски гафове и мъжки конфузи: от баскетбол, през кученце, розови дрешки, та до разтурване на мъжка вечер. Тя триумфира. Той се тресе. На прословутото парти сред диаманти, шампанско и голи гърбове истината изскача. И двамата се оказват в капана "на лъжата краката са къси". Следва тотален хепиенд.
"Как да зарежеш гаджето си за 10 дни" е симпатичен със своя универсално простодушен хумор - хем се задява със състезателния хъс на американеца, независимо дали става дума за любов или просперитета, хем се замисляш за собствените си всекидневно-неволни гафове. Дуетът Хъдзън - Макконъхи е забавен. Изобщо филмът притежава всички атрибути на лятното развлечение плюс две-три щипки катарзис, стига да нямате по-сериозно изкушение.

Геновева Димитрова


От пръв
поглед


Как да разкараш гаджето си за 10 дни, 2003, САЩ/Германия, режисьор - Донълд Петри, сценарий: Майкъл Алигзандър (по книгата му) и Джийни Лонг; в ролите: Кейт Хъдзън, Матю Макконъхи и др.