Freak show по радио НЕТ

Откакто съществува, радио "НЕТ" се старае да предлага практически всичко, до което се добере: новини, наука, политика, социален ангажимент, клюки, откровена глупост, всякакви безсилни експерименти за забавност. И макар че въпросното добиране в смазващата част от случаите повече прилича на щуране от немай къде, по логиката на вероятностите понякога все пак се увенчава с успех. Достатъчен е примерът със "Секундант" на Иван Гарелов. А отскоро има и второ доказателство за живот на тези честоти.
Казусът е странен, почти патологичен. От 20.30 до 22.00 часа в събота, на мястото на предаването си за психология, "НЕТ" пуска предаване за приложна психопатия, а именно "Зла вечер". Водещите (Кошчей Екстремни, Михлюзионистът Желев, Морцмун Великолепни, Жофроа Анри Сюлейман Качамакор Де Ла Брага, Ко Месаря, Сестрата Гракхи и още няколко изверга с не по-определена идентичност) са налудна мъжка компания, която къде по-комично, къде по-патетично се старае (но не чак толкова) да уплаши и зашемети слушателя.
Те: хъмкат, ръмжат, гъгнат, оригват се, хриптят, попръцват, пускат перфидни смеховце на фона на музика, достойна за военен репортаж, и правят всичко наопаки, затова и "Лека нощ!" обръщат на "Зла вечер!", често забравят, че може би имат и слушатели. Те умеят: да имитират, да се присмиват, да правят кавър версии, да ругаят между другото, да ползват думи като хиатус, контроверсия, казионен, да говорят за кино и музика. Те имат: въображение, ресурс, прекалено високо мнение за себе си, собсвен сайт http://zlave4er.org/ (ако искаш да влезеш, натискаш Enter, ако не - натискаш Сакън и попадаш на страницата на правителството). Те нямат: възраст, CV и собствени имена (но в цялото начинание отчетливо личи почеркът на отдавна очаквания Кембъл, хайде не го крийте, прекалено е устат). Те знаят: кой е котаракът Бегемот, какво пеят Айрън Мейдън и куп други неща. Те не са: добронамерени, злонамерени, намерени, нито пък особено наясно какво правят и как ще го продължат. Те са: изобретателни, противни, пресилени, чели книги, учили езици, доказателство за това, че да говориш глупости по смешен начин, се иска поне малко ум.
В областта на чистото забавление "Зла вечер" обещава да е най-качественият кич, който може да се слуша по радиото - както поради простата причина, че там има или преобладаващо некачествен такъв, или нищо, така и поради по-сложното обстоятелство, че групичката си я бива. Забележително е, че най-сетне в българския ефир изобщо се появи нещо, което от години пълни чуждите телевизии и радиа със семейства Адамс, Бийвъси и Бътхеди и куп повече или по-малко гнусави същества: freak show, шоу на грозните, нелепите, фъфлещите и старателно несимпатичните. Пробвайте.

Нева Мичева
От въздуха
подхванато