Любовта като фатален избор

Ото (Феле Мартинез) пилотира самолет - отдолу се стелят финландски гори и изпарения. Ана (Найва Нимри) пътува в самолет за Финландия. Книжни самолетчета прелитат в испанско училище - малката Ана най-сетне улавя едно от тях. Телевизионен кадър на самолетна катастрофа.
Ото и Ана се срещат заради футболна топка и погледите им се впиват един в друг завинаги. Те са деца, покосени от семейна беда: бащата на Ана е загинал в катастрофа, а този на Ото напуска семейството си. После заживяват под един покрив заради връзката на възрастните (Нанчо Ново и Мару Валдивиелсо), но тяхната собствена ще се окаже далеч по-силна и недосегаема от родителската. И непосилна - точно толкова, колкото да бъдат брат и сестра.
Испанчетата с бурна кръв мечтаят за снежна Финландия - това е тяхната тайна. Тя е жива, въпреки житейските обрати. Тя е виртуалното измерение на страстта Ото/Ана.
Когато порастват и вече са разделени, те сбъдват мечтата си. Наслагват своя въображаем сюжет върху действителен. Постигат хармония в смъртта.
"Любовниците от Полярния кръг" е любовен филм най-чиста проба. В кадър и отвъд него хора (днес и вчера) обичат, зарязват, плачат, изневеряват, пътуват, умират, но всичко това, въпреки че е свързано със семействата им, сякаш не докосва Ана и Ото - те дишат, за да мислят един за друг. Съществуват, за да се търсят.
Филмът е изграден на кръгов принцип според гледната точка: на Ото или Ана, а последният сегмент е наречен "Ото в очите на Ана" (чуден е финалният кадър с отражението на Ото в зеницата на Ана). Хитра конструкция - хем е желязна, хем позволява флешбек и всякакви полети насън и наяве през и отвъд изобилния задкадров текст. Филмът е насечен и от резки ракурси - една от маниите на 45-годишния испанец Хулио Медем, сочен сред повелителите на европейското авторско кино (все още преглъщам погнусата от претенциозния му филм "Земя"). "Любовниците от Полярния кръг" е твърде личен за автора си - тогава е напуснал съпругата си, в ролята на малкия Ото играе собственият му син, по това време баща му починал... И филмът потапя в искреност, въпреки визуалните финтифлюшки. И е неудържимо красив, въпреки константата на мразовитото сигнално синьо като пожарогасител на любовната стихия.
"Любовниците от Полярния кръг" е поредното световно коментирано заглавие, не пробило американската броня на българския екран (били го излъчили наскоро в малките часове по bТВ). Новият филм на Медем "Лусия и сексът" е един от скандалите на по-миналата година. И той е видян от малцина тук. Би било интересно да се помисли за панорама на този режисьор - дали на Киномания, дали на София Филм Фест 2004...

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Любовниците от Полярния кръг, Испания, 1998, сценарист и режисьор - Хулио Медем, продуценти: Фернандо Бовиара и Енрике Лопес Лавинье, оператор - Гонзало Ф. Бериди, музика - Алберто Иглесиас, в ролите: Найва Нимри, Феле Мартинез, Нанчо Ново, Мару Валдивиелсо, Перу Медем (Ото като дете), Сара Валиенте (Ана като дете), Виктор Хюго Оливейра (Ото като юноша), Кристел Диас (Ана като момиче) и др.