Нещо като ерос
с едно б по средата


Каза Румен Бостанджиев, доктор-сексолог и нов коз на радио "Експрес", за да обясни как да отидем в сайта му. И понеже за един час в студиото се обади един зрител, а в интернетския форум така и никой не се завъртя, реших да престана да слухтя и да мина в настъпление, защото работата вървеше вяло и към заспиване. В полунощ, точно по средата на предаването "Нощна линия" (което се помещава в понеделник и сряда в рамките на ежедневния късен блок "Сам вкъщи"), влязох във форума и попитах може ли да задам въпрос. Докторът отговори в ефир, че може, та аз попитах: "1. Защо пуснахте Мариус Куркински в началото на вашето предаване за хомосексуалността?; 2. Защо не поканихте хомосексуално ориентирана личност във вашето предаване?; 3. Какво поведение смятате за коректно спрямо хомосексуалните личности?". Странно защо, пропуснаха да ми отговорят, въпреки че слушателите оставахме двама, пък и нямаше кой знае какво за приказване.
На 96.2, честотата на "Експрес", напоследък се забелязва едно пролетно раздвижване с новички джингли и видоизменения на програмната схема, затова, обзета от морбиден интерес, се насочих директно към предаването на вездесъщия доктор (във физиката Бостанджиев е досущ като Лещански в метафизиката - единият обговаря или е обговарял секса във всяка печатна или електронна медиa, за която се сещате, в свирепо съревнование с картите таро на мага). То обещава да ми говори "без табута за секса и любовта", както и да ми изясни "предизвикателствата да живеем заедно", поради което си налагам великотърпеливост и понасям известен брой кресливи включвания с неясно съдържание на водещия на "Сам вкъщи" Ивайло Георгиев, за да се добера до началния час на "Нощна линия" (отскоро гледайте и по Нова телевизия) в 23.30 часа.
Както Георгиев не успява никого да заблуди с фалшивата си веселост (феномен от всяко средностатистическо музикално радио с не особено висока претенция в артикулираната езикова дейност), така и Бостанджиев някак не звучи сериозно. Темата е хомосексуалност. Докторът посочва възможни аспекти като непоносимостта на фашизма към явлението, законите в бившите соцстрани, които третирали хомосексуалното поведение като престъпно, фактът, че 5-10 % от хората изобщо се определят като хомосексуални (и така си и остава да сочи докрая, без последствия и задълбаване). После отстъпва място на "Не мога така", хубава песен с чувство за хумор на Мариус Куркински. Георгиев хихика: "Не мога да правя такива неща". Бостанджиев приглася: "Сигурен съм, че не можеш такива неща да правиш". Георгиев: "Знам, че хомосексуалистите са като жени в мъжка кожа, у тях преобладават женските хормони, те затова са адски интелигентни, елегантни и внимателни". Бостанджиев: "Не ми харесва думата 'хомосексуалист', защото звучи като 'фашист' и 'комунист'" (По-късно ползва "човек с хомосексуалност"). Нататък Георгиев обяснява как гейовете биват два вида - активен и пасивен, и как като види две лесбийки, му се струва все пак по-приемливо. Бостанджиев го утешава, че веднъж, след като гледал филм за гейове, повръщал. Някъде към края Георгиев все пак заявява, че "без любовта на живота всичко е аут", а аз, като жена с тежка хетеросексуалност, но и с някакви претенции към менталната си хигиена, скърцам със зъби. Какви са тези предавания с тези специалисти и с тази толерантност по това време? Не му ли стигаше на "Експрес" собствената му баналност, че си импортира допълнително?

Нева Мичева
От въздуха
подхванато