Татуираната памет

Нещо ми тръгна на англичани в Холивуд. И все пак младокът Кристъфър Ноулън (1970) с "Мементо" е несравнимо по-любопитен от ветерана Ейдриън Лайн с "Изневяра".
Снимка с Polaroid, кола, хотелска стая... Русоляво-изпитият Лиънърд Шелби (Ги Пиърс) от застрахователния бизнес убива убиеца (Джо Пентолиано) на съпругата си (Джорджа Фокс). Страда, чуди се, страда, рови: наистина ли е той, не е ли, той е със сигурност - мустакат нещастник с гадна усмивка и двойна самоличност...
Действието тръгва именно от убийството-мъст. След "Необратимо" на Гаспар Ное - още един хипнотичен филм, конструиран чрез флешбек.
След зловещата случка в семейството му Лиънърд е връхлетян от рядка болест - помни далечното минало, но не и отминалите минути. Трескавото му скитане подир престъпника се запечатва от гореспоменатите снимки и бележки на листчета по стената, татуирани имена и съвети по тялото, срещи с хора по заведения, секс с Натали с херпеса (невероятна Кери-Ан Мос, по-кошмарно-лъчиста, отколкото в "Матрицата")... Постепенно кожата на Лиънърд се превръща в пътеводител на съпружеската мъст, а той заприличва на герой от "Записки под възглавката" на Грийнауей. Разликата е, че тук обсесията не е перверзно-калиграфска, а мистико-психотична. Филмът непрестанно се люлее между задкадров монолог (или с телефон) в черно-бяло и цветно в срещите с енигматичен диалог.
Непрестанното повторение на думи и знаци, тръгване и връщане, обличане и събличане създава съспенс а ла Хичкок, примесен с Бунюеловски абсурд... Трилър, драма и кримка са омесени с такъв постмодерен делир, че сме свидетели на невиждана досега атмосфера (да не забравя и саундтрака).
"Мементо" е едва вторият филм на Ноулън и е нискобюджетен, естествено. Но е събрал чуден боксофис - тъй като е магнетичен, ала почти непроницаем на първо гледане, хората отиват да го видят отново и отново. И това ако не е удар.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Мементо, САЩ, 2002, реж. Кристъфър Ноулън (по разказа "Memento mori" на брат му Джон Ноулън), продуценти: Дженифър Тод, Сюзън Тод; оператор - Уоли Фистър, музика: Дейвид Бауи, Дейвид Джулиън; в ролите: Ги Пиърс, Кери-Ан Мос, Джо Пентолиано, Джорджа Фокс, Стивън Тоболоски и др.