Приоритети в Ню Йорк

"Това не е телевизия, това е НBО", гласи рекламата-рефрен на най-големия филмов канал, тръгнал у нас от 12 април 2002 и безплатен до 28 т. м. До този момент са излъчени около 70 игрални заглавия (без неизбежните прекъсвания за реклами, характерни за останалите телевизии). Повечето от тях са излизали на кино и видео, но има за наваксване.
От лакомото съботно-неделно взиране в екрана откроих "Мечти и желания" и "Изкушението" поне по 3 причини: 1. сравнително нови са; 2. занимават се с толерантност и приоритети; 3. интригата е любовна и бушува из Ню Йорк.
"Мечти и желания" е нискобюджетна тв-драма из живота на чернокожите: по време на преместването си в Бруклин начинаеща певица се натъква на симпатичен работник. Зара е с мечти за Холивуд, Франклин - за собствен бизнес. Но с репликата "Портфейлите не могат да се целуват" в отворения хладилник се отприщва огнена страст. Постепенно всеки от двамата научава малките тайни на другия (неговите са повече, разбира се). Тя се бъхти, той се пробва като строител тук и там, но все е гонен заради цвета си. И син им се ражда (за Франклин е трети), а съпругът е все същият нехранимайко с добри намерения. Нещо повече - размахва пред Зара думата "приоритети" като байрак на мъжкото неудовлетворение. Докато стигнат до щастливата развръзка и поредното раздаване на "скрабъл", героите минават през трогателни трънаци от обиди и неверия. Санаа Латан е неустоимо зеленоока, Уесли Снайпс - покъртително искрен, а филмът пелтечи от феминистки патос. И българска следа има в него - атмосферата на интелигентна трескавост е дело на художничката Калина Иванов. Тя е работила в 17 продукции и е известна преди всичко със сътрудничеството си с Пол Остър.
"Изкушението" е режисьорско-продуцентски дебют на Едуард Нортън (един от най-разнопосочните млади актьори в Холивуд). Както обикновено, той изненадва - този път с "религиозна" комедия. Докато в "Мечти и желания" етническата нетолерантност на белите влачи подире си черни беди, тук имаме двоен казус: равин (Бен Стилър) и кюре (Едуард Нортън) са си приятели открай време и експериментират върху издръжливостта на своите енориаши, но еврейската традиция, която забранява брак с друговерци, им създава проблем. Всичко започва на летището. Двамата посрещат съученичката си Ана (Джена Елфман) след 16-годишна раздяла. Тя е повече еманципирана, отколкото красива, но за двамата религиозни водачи е неустоима. Следват обичайните разминавания, докато либидото на Ана отвърне на равиновата страст. Само че се намесват приоритетите - нейният бизнес и неговото паство. Тя на свой ред притичва до католическата изповедалня, а съученикът-абат вехне ли, вехне по нея. Споделя мъката си с висшестоящия отец Хавел (Милош Форман), избягал от Чехословакия през 1968 и влюбвал се поне четири пъти за четири десетилетия. И така, в тъги и подскоци - до Йом Кипур (денят на изкуплението), когато всичко се подрежда.
Интелигентост и задръстеност танцуват в устрема на рок за трима, а филмът с ироничен финт завива към ъгъла на Уди Алън... Е, не е чак толкова смешно, колкото в "Ани Хол", но пък е доста по-свежо, отколкото в "Знаменитост".
Има много за гледане по HBO, особено през уикенда - за всяка възраст, пол и занятие си има пояс, жанр и заглавие. Но, честно казано, не съм сигурна, че ще се абонирам за HBO (12 лева) - декодърите са способни да ме върнат към кабеларковото статукво или видеокасетите; румънският език като медиатор между английски и български не е най-магнетичното преживяване; субтитрите понякога се губят, особено вечер.
Но ето че не тръгнал като хората HBO, и алтернатива тича подире му - "Ню филм интернешънъл". Засега оставам на HBO. Поне още седмица.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Мечти и желания (Disappearing Acts), 2000, тв, сц. - Лиса Джоунс по романа на Тери Макмилън, реж. - Джина Принс-Байтуид, оператор - Тами Рикър, художник - Калина Иванов, в ролите: Санаа Латан, Уесли Снайпс и др.
Изкушението (Keeping the Faith), 2000, сц. Стюърт Блумбърг, реж. - Едуард Нортън, оператор - Анастас Н. Микос, продуценти: Едуард Нортън и Стюърт Блумбърг, в ролите: Бен Стилър, Едуард Нортън, Джена Елфман, Ан Банкрофт, Милош Форман и др.
Филмите са излъчени на 20 април 2002 по филмовия канал HBO.