Плява, плява, плява-а-а!..

"Най-важните неща" бе анонсиран като "мюзикъл". Т.нар. "филм" се опитва да изплиска хроничните проблеми на днешността - от безнаказаността на мафията, през корупцията до мечтата на парвенюто. Помежду им - любов, смърт и долнопробна журналистика. Колкото и оскъдно да е филмопроизводството ни, в различни вариации това сме го гледали през 2001: "Печалбата" на Магърдич Халваджиян, "Ярост" на Илиян Симеонов, "Огледалото но дявола" на Николай Волев...
Новото в "Най-важните неща" е, че освен хаотичното пропяване от време на време, тук сме свидетели на пет сватби, не знам колко погребения, отскоци до Ню Йорк, Сардиния или басейн и раждане на гробище. Разделено на две части и гарнирано с епилог, това "зрелище" е щедро потопено в охра, зад която нахално изскача пародия на класически гангстерски филми и мюзикъли. Защо пък не? От 80-те насам световният постмодерен кинолабиринт ни предлага такова изобилие от пренареждания на сюжети и знаци, че едва ли нещо би могло да ни учуди. Но когато ироничният "мюзикъл" е сътворен без повей от мисъл и вкус, възклицанието "Не е истина!" се изтръгва подсъзнателно от стреснатата зрителска душа.
Когато преди време по Канал 1 се появи вулгарният "Дунав мост", повечето упреци като че ли отнесе демодираната повествователна реторика на Георги Мишев (както и БНТ, разбира се). И с право, но все пак извайването на филма е в ръцете режисьорски, както знаем. Сега пък се дивя с какъв акъл домораслият постмодернист Камен Донев се е решил на самоубийствения жест да повери дебютния си сценарий на Иван Андонов. На фона на "Най-важните неща" онзи клет сериал изглежда направо социологически феномен. Такова скудоумие дори по кабеларките не се е пръквало - то не е филм като филмите, нито мюзикъл като мюзикълите... "Най-важните неща", независимо от актуалността на закодираното послание, си е най-обикновен сурогат ("плява, плява", както там се пее) с претенции за очистителна гавра. В резултат на това почти всички актьори, с изключение на Стефка Янорова, изглеждат пошли рецитатори.
И все пак за мен шокът дойде от другаде - този проект е одобрен и финансово подкрепен от комисия в състав: Вера Мутафчиева (председател), Мария Русалиева, Александър Янакиев и Владо Даверов. Няма логика, според която бих могла да повярвам, че става дума за сериозна селекция. Не помагат и обичайните оправдания, че това е избрано от наличната сценарна банка.
Волю-неволю "Най-важните неща" на Иван Андонов без малко да се превърне в екранна поанта на умопомрачителната българска 2001. Слава Богу, че все пак преди Коледа публиката на Канал 1 има възможност да види интелигентния филм на Димитър Петков "Опашката на дявола".

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Най-важните неща, БНТ, Канал 1 - 10.12.2001, сценарист - Камен Донев, режисьор - Иван Андонов, оператор - Димко Минов, композитор - Кирил Маричков, в ролите: Христо Мутафчиев, Васил Михайлов, Камен Донев, Христо Шопов, Иван Ласкин, Десислава Тенекеджиева, Йоана Буковска, Стефка Янорова, Анастасия Ингилизова, Александра Сърчаджиева, Георги Русев и др.