Гарван грачи, екран мрачнее

На екран е поредната порция "гарванско" - този път екранизирана от англичанин-дебютант в Щатите. След като през 1994 "Гарванът" на Джеймс О'Бар оживя, но пък загина Брандън Лий (главният изпълнител във филма), Холивуд не мирясва с човъркането из тази тематика.
21-годишният Алекс (Ерик Мабиус) е най-младата жертва на електрическия стол - заради убийството на любимата му Лорън (Джози Лин О'Кийфи). Но той е невинен, разбира се. След като е екзекутиран публично, младежът си плюе на петите върху крилете на вълшебен гарван. И захваща отмъщение, сиреч профилактика на нравите чрез саморазправата с полицаи-злодеи. В крайна сметка се оказва, че момичето си е отишло мърцина заради бащини/баровски афери.
Заради корупция, иначе казано. Младежът се захваща да спечели сестра й (Кърстин Дънст) за справедливата си кауза. Успява. След като раздава смърт на виновните и преодолява всякаквите им куршуми и палежи, доброто побеждава злото.
Издевателската готическа приказка е изродена в блудкав сурогат, независимо от протяганията към експресионизма. Видео и кино подскачат в лунатичен бяс, подгонени от спецефектите и електронния ъндръграунд, но са толкова бутафорни, колкото и кървавата сълза от каменното око на паметника. Социалният патос е вулканичен, но потъва в тавтологията на римейка по холивудски. А най-смешното в "Гарванът на спасението" е липсата и на намек за остроумие - невероятно постижение, след като се има предвид, че режисьорът е не само млад, но и кален в рекламата... Що се отнася до актьорите, Карстин Дънст е пораснала от времето на "Интервю с вампир", Джеймс Уорд си е същият непробиваем мъжага, какъвто го знаем от филмите на Олтман или Майк Никълс, Уйлям Атъртън е далеч по-безличен, отколкото в "Умирай трудно 2", а Ерик Мабиус е поредната жертва на "гарванския" грим, само че не така обаятелна като Венсан Перес.
Чудно ми е по какъв критерий разпространителската фирма New Films International е избрала именно "Гарванът на спасението" за своя прощапулник в българския филмов афиш...
Изобщо, гарван гарвану око не вади - тежко му, който го гледа.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Гарванът на спасението, САЩ, 1999, реж. Барат Налури, сц. Чип Йохансен (по комиксите на Джеймс О 'Бар), оп. Каролин Чен, продуценти Едуард Р. Пресман и Джеф Мост; в ролите: Кърстин Дънст, Ерик Мабиус, Джози Лин О' Кийфи, Уйлям Атъртън, Фред Уорд и др. Разпространява New Films International.