Повече Кенеди, отколкото Бах

Най-новият компактдиск на ексцентричния цигулков гений Найджъл Кенеди е записан през януари миналата година. Очевидно по този проект Кенеди работи доста отдавна, след като именно през декември 1999 г. дойде в България и заедно с Камерния ансамбъл "Софийски солисти" направи същата Бах-програма, която сега звучи от диска, само че заедно с музикантите от Берлинската филхармония.
Йохан Себастиан Бах - два концерта за соло цигулка, концерт за две цигулки и концерт за цигулка и обой - т. е. "всички концерти за цигулка", едно издание, до което всеки голям цигулар в края на краищата стига според логиката на своята кариера. Ето че дойде времето и на бунтаря Найджъл, на чиито по-късни записи на музика от Елгар, Кодай, Крайслер и сега на Бах "свети" само името Кенеди. Може би има право да подчертае, че навремето това име се свързваше с политиката; и точно благодарение на неговия оригинален талант то е отново в центъра на световния интерес, този път с музикален знак. Във всеки случай, с годините фантастичният "магистър луди" съумя да внуши на музикалните "тори", че и най-силният пуритански музикален жест не струва пет пари пред удоволствието от факта, че на почти всички езици за действията "свиря" и "играя" се употребява една и съща дума. Кенеди не само че не го е забравил, той непрекъснато ни го напомня.
В компактдиска находките в това отношение не са малко и биха били много по-убедителни, ако до себе си цигуларят имаше малко по-гъвкави в отношението си към "светая светих на традицията" музиканти от тези на Берлинската филхармония. Възпитана в тежките барокови правила, на световноизвестната формация сякаш не й подхожда да играе с темпата по начина, по който го разбира Кенеди, или (още по-неприсъщо) да артикулира по един различен маниер. Само че, интересно, с много малки изключения, когато това го прави Кенеди-солистът, то излиза напълно; но когато трябва същата формула да я повтори с оркестъра като диригент и солист - тогава работата тръгва назад.
Изключително интересно явление, което може би ще ни покаже защо иновациите в музикалната интерпретация и техните радетели рядко се случват в утвърдени, вековни състави.
Но въпреки това, ако видите този диск, не се колебайте - Кенеди музицира свободно и незабравимо; заедно с него ще чуете още фантастичния звук на немския обоист Албрехт Майер и чудесния като партньор полски цигулар Даниел Стабрава. За да се довърши списъкът на тази събрана от целия свят компания, към него прибавям с огромно удоволствие името на дизайнера на компактдиска (великолепна работа!) Румен Рачев.

Екатерина Дочева

Вградени
ноти


Kennedy Plays Bach
with the Berliner Philharmoniker
EMI Classics 2000