Капричиите на Христосков проговориха на италиански

Компактдискът привлича най-напред вниманието с обложката - според италианската фирма "Динамик" картина от Василий Кандински е била подходящият "кавър" за звукозаписа на 24-те капричии, оп. 2, от българския цигулар и композитор Петър Христосков. А подходящият изпълнител на цикъла - ученичката на Христосков и на Леонид Коган Евгения-Мария Попова. Изданието е оформено в два диска и е първият запис в света на тези творби за соло цигулка.
В студията на Пиетро Мозети Касарето е дадена подробна информация за автора, за първия цикъл от 12 капричии, оп. 1, и се разглеждат лаконично, но с голямо разбиране национално обагрените миниатюри, чиято виртуозност и специфична инстументална насоченост е направила силно впечатление на автора.
Тези пиеси, които "мълчат" в днешната ни действителност, са способни да предизвикат удивлението и възторга на една небългарска аудитория. В тях най-напред се налага лекотата и сръчността, инвенцията и находчивостта, с които Христосков извлича от българския музикален корен своите чисто инструментални идеи. Българският танц и българската протяжна песен звучат тук с многообагрената техничност на цигулката. Евгения-Мария Попова, на която е посветен цикълът и която е първият му изпълнител (дали не и единственият досега), свири направо фантастично. В нейната интерпретация звучи не само блестящата цигулка; тя вдъхновено разказва за характера и душевността на народа, към който принадлежи, за радостта от играта като основа на музицирането. В това отношение композиторът е предоставил невероятни възможности на всеки инструменталист, който има техника и темброва фантазия. А Евгения-Мария Попова безспорно ги има. Подредени с презумпцията за контраст и за допълване на едно настроение с друго, капричиите радват слуха и събуждат някаква носталгия по идиличното, по природното, по автентичното, защото композиторът, който естествено познава и е в състояние да извади всичко от цигулката, й е дал и още няколко "роли" - на онези народни инструменти, в чийто тембър се съхранява паметта на народните ни песни и танци.
За съжаление този компактдиск не се продава по нашите магазини; и може би за добро. След като повече от две десетилетия капричиите "мълчаха" на българска територия, може би техният път напълно резонно не включва в маршрута си страната, от която са почерпани и в която са създадени.


Екатерина Дочева

Вградени
ноти