Тирезий Слепият е новият спектакъл на Театрална работилница "Сфумато" (сценарий, режисура и сценография - Иван Добчев, текст - Кирил Мерджански, музика - Асен Аврамов, костюми - Даниела Ляхова). С премиерата на 15 април се откриват празничните прояви, посветени на 10-годишнината от създаването на театъра. Те ще продължат до края на месеца и включват представления на "Тирезий Слепият" (24 и 27 април), "Луда трева" (17 и 30 април), "Сънят на Одисей" (22 април), "Апокриф" (23, 28 и 29 април), а също така и срещите "Асен Аврамов - композиторът на "Сфумато" (20 април) и "Драматургичен клуб "Материалът Текст": Маргарита Младенова и Иван Добчев - 10 години с версии върху българска драматургия" (21 април).

Със своята премиера "... Преди последния спектакъл" от Любомир Пеевски, постановка на Илия Добрев, на 15 април Сатиричният театър закри "Театралните дни на смеха", чийто организатор и домакин беше от началото на месеца. В международната проява се включиха седем столични театъра и четири колектива от чужбина. На 6 април гостува загребският сатиричен театър с "Упражняване на демокрацията" от Ненад Стажич, режисьор Влатко Дуич; на 9 април - анкарският Турски държавен театър с "Азиснаме" по Азис Несин, режисьор Юджел Ертен; на 10 април - московският театър "Et Cetera" на Александър Калягин с "Смуглата лейди от сонетите" по Бърнард Шоу, режисьор Роман Козак, и на 13 април - театър "Христо Ботев" от Димитровград (Югославия) с "Професионалистът" от Душан Ковачевич, режисьор Борислав Григорович.

ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Литературни награди на името на нелепо починалия Рашко Сугарев бяха връчени за първи път в Пловдив от фондация "Рашко Сугарев", която е учредена от сп. "Страница", Клуба на писателите, лекари и близки на писателя. Жури в състав Димитър Коруджиев, Георги Величков и Любен Петков определи голямата награда за разказа на Георги Господинов "Осмата нощ" и две втори награди - за Милена Авонеди и Борис Минков.
Книгата "Маси и власт" от Елиас Канети, издадена доста отдавна от УИ "Св. Кл. Охридски" в превод на Елисавета Кузманова, беше представена от доц. Христо Тодоров в зала 1 на СУ "Св. Кл. Охридски" миналата седмица.
Малък градски театър "зад канала" представи на 16 април новата си премиера "Страданията на младия Вертер" по текстове на Гьоте, Киркегор, Кафка, Елиът и Бовел. Адаптация, постановка и музикално оформление - Лилия Абаджиева, сценография - Васил Абаджиев. Участват Карла Рахал, Христо Мутафчиев, Димитър Рачков, Пламен Захов, Илка Зафирова, Анета Сотирова, Васил Д. Василев, Силвестър Силвестров и Деница Койчева.
На 8 април бе премиерата на "Трейнспотинг" по Ървин Уелш. Превод - Димитър Коцев. Сценичен вариант и постановка - Иван Пантелеев, декор - Александър Смолянов, костюми - Милена Пантелеева, звук - "Тибетски сърца". Участват Петър Антонов, Цветан Алексиев, Виктор Бисеров и Радена Вълканова. Постановката е реализирана със съдействието на Центъра за изкуства "Сорос" - София, и Британския съвет - София.
На 23 април в Магическия театър на Астор, бул. "Черни връх" 29, е премиерата на новоучредената театрална формация "Инверсия" с продуцент Веселина Димитрова "Бунтът на обратните" ( по "Слугините") на Жан Жьоне. Режисьор - Бойко Илиев. Участват Елена Кънева, Симона Попова и Катерина Кънчева.
В Драматичния театър "Никола Вапцаров" - Благоевград, на 8 април се състоя премиерата на "Принцесата и свинарят" - музикална приказка от Панчо Панчев и Юлиян Слабаков. Постановка и хореография - Стефан Поляков, сценография - Евгения Раева. Участват Георги Георгиев - Гого, Бистра Тупарова, Жанет Керанова, Албена Чобанова и Петър Кьосев.
На 13 април в театър "Ла Страда" се състоя премиерата на "Обърнете внимание" - пет миниатюри от Камен Донев, който е и постановчик на спектакъла. Сценография - Радина Близнакова. Участват Валентин Танев, Вяра Коларова, Борислав Стоилов, Стефания Колева, Анастасия Ингилизова, Никола Додов, Петър Гюров, Стефан Вълдобрев, Камен Донев, Валери Малчев и други.

ХVI национален рецитаторски конкурс Шумен '98 за унгарска и българска поезия на тема "Любов и свобода" ще се проведе на 25 и 26 април. Той се организира от Министерството на културата, Унгарския културен институт - София, община Шумен и къщата-музей "Лайош Кошут". Конкурсът е посветен на 150 години от Унгарската национална революция, 175 години от рождението на Шандор Петьофи и 150 години от рождението на Христо Ботев. Участниците в конкурса, разделени в три групи - ученици, непрофесионалисти, артисти-професионалисти и студенти от ВУЗ по изкуствата, изпълняват по свой избор произведения от унгарска и българска поезия или проза (желателно е да са на Шандор Петьофи и Христо Ботев), с общо времетраене 10 минути. Освен по три награди в трите групи, ще бъде връчена и Голяма награда "Владимир Трандафилов" от Министерството на културата за изключително художествено изпълнение. Специални награди ще бъдат дадени от посланика и от военния аташе на Република Унгария. Краен срок за записване в конкурса е 20 април.