София: Поетики

 
Поетичният фестивал реализира десетото си юбилейно издание в три дни (12-14 юни). Специалното представяне на чешката поетеса Катержина Рудченкова даде начало на „София: Поетики”, без да съзнава, че събитието в Чешкия център ще бъде една от малкото изискани прояви на фестивала.
Основната вечер по традиция бе на лятната сцена в Борисова градина. За разлика от предишното издание, вечерта бе лишена от проливни дъждове – и така някои поети не се поддадоха на нагона си за буквално разсъбличане пред публиката.
По регламент началото постави Иван Христов, селекционер на чуждестранното участие, с представяне на поетите Амир Ор, Сара Пери, Дженк Гюндогду, Катержина Рудченкова, Антош Войцик, Октавиан Совиани, Милан Добричич, и Селахатин Йолгиден. Гостите се представиха на родните си езици, като бяха осигурени и български преводи.
Очакваната конкурсна част на фестивала съвпадна и с началото на четенията на българските поети, за чийто подбор е виновен миналогодишният победител Илиян Любомиров (Августин Господинов), който заедно с Иван Димитров представи Светозар Георгиев (ghostdog), Бистра Величкова, Иван Ланджев, Надежда Искрова, Манол Глишев, Росен Карамфилов, Айше Рубева, Петър Чухов, Благовеста Пугьова, Тома Марков, Радослав Чичев, Рене Карабаш, Стефан Иванов, Константин Трендафилов, Стефан Икога, Димана Йорданова и Георги Белоречки. Публиката на практика бе подканена да даде своя вот за авторите, чиито текстове или е чела, или поне не чува за първи път. Голяма част от тях са в свободен или бял стих, лесно смилаеми, пълни с клишета и приети с охота от нововъзпитаната публика. Изненадващо, миналогодишните победители излязоха с общо решение да не може да се гласува за тях. Учудващо, добри имена за съвременната българска поезия стояха пред нея в ролята на зрители.
За „Поет на София“ публиката избра Стефан Икога (Стефан Николов, роден 1990 г.). Софийската публика е чувала вече текста на победителя и на премиерата на двуезичния литературен сборник „The Klaxon Press“ (УИ „Св. Климент Охридски”, 2014). Текстът му „Лесни за мразене“ звучи така: „Мразя евреите,/... Мразя и негрите./... Мразя и циганите,/...Мразя и азиатците/....
Въпреки опитите фестивалът да се превърне в бирен фест, последните две събития припомниха търсения формат на форума в последния му ден: уъркшоп на британците Сара Пери и Антош Войцик и самостоятелно четене на чуждестранните гости.