Запорирахме свободата на словото

 
БНТ пита зрителите си в анкета кое е Събитието на седмицата 5-11 януари 2015 г. На първо място в менюто телевизията предлага терористичния атентат в Париж. На второ място - изнасянето на 20 картини от централния офис на КТБ. На трето място... на кого му пука какво ще има на трето мястов тази точно седмица. Имаше само едно събитие – убийството на 12 души в парижкото издание „Шарли Ебдо“, последвано от заложнически кризи и още разстрели. Жертвите само за една седмица са 17 души. Представям си как в Близкия Изток зрителка стои и гледа новините, в които 17 души са убити в Европа. Дано не ги гледа така безучастно, както ние в Европа гледаме новините за жертвите в Близкия Изток – като статистика.
През седмицата говоренето за свободата на словото и свободата на изразяването се свеждаше до сблъсъка на две гледни точки. Явяват се гурута на свободомислието, като Явор Дачков и карикатуристи (досега телевизиите не са ги ползвали като експерти по свободата на словото), и говорят за обидата чрез слово, от една страна, и за свободата на словото като върховна ценност, от друга.
БНТ предава на живо Марша срещу тероризма в Париж на 11 януари. От екрана виждаме как свободно милиони хора се противопоставят на терора, водени от 44 световно лидери. По покривите на Париж бдят снайперисти. 5000 полицаи охраняват манифестиращите. И картината става все по-потискаща, защото телевизиите неволно превръщат в бутафория тази охранявана свобода. В момента няма цензура върху новините в българските телевизии (в това бъдете сигурни), а има липса на чувствителност към цензурата. Ако имате техническата възможност да записвате новините, гледайте ги от края към началото. В края слагат важното. На финала на кореспонденцията от Париж кореспондентът на БНТ Владислав Велев съобщава за съгласието между политическите лидери да бъде затегнат контролът по външните граници на Европейския съюз (не беше ли една от ценностите на Съюза свободата на преминаване на границите?) и още по-важното: политическите лидери са се обединили около решението за партньорство с интернет операторите, за да се премахва съдържание, което подбужда омраза и терор. Изборът, предложен от политиците, пак е сигурност срещу свобода. И поне по телевизията засега са избрали сигурността, без журналистите да усещат как запорират временно свободата на словото си.
Неусетно журналистите избират сигурността всеки ден, а не само при криза. Цвета Младенова по БНТ отразява как се изнасят 20 картини от централния офис на КТБ. Това е лично имущество на Цветан Василев (според неговия представител). Прокуратурата е цитирана, че произведенията ще бъдат дарени на български галерии и музеи. Как ще стане това, репортерката не се запитва, а хуква да гони картините. Вместо в Националната художествена галерия, те са откарани в Националния исторически музей. БНТ е готова да предостави цялата информация за сигурността на галериите в името на раждащ се нов жанр в новините – екшън-новина.
Правото на лични вещи е също толкова важно, колкото другите ни права и свободи. Но понеже Цветан Василев не е карикатурист, а богаташ, телевизията дори не задава въпроси на прокуратурата за запорирането на вещите му.
В „Дикоoff“ („Нова тв“) Миролюба Бенатова пита единия от световните лидери – премиера ни Бойко Борисов, за свободата на словото у нас. (В новините на „Нова тв” разговорът почва от средата.) Напомня му, че и без терористи, България е на последно място в Европа в класацията за свободата на словото в медиите. И отишъл да се бори с тероризма, а не да коментира медиите у нас, Бойко Борисов изведнъж изрича, че ще бъде подготвен закон за медиите и най-накрая ще се изясни собствеността на медиите. Добре, че другите репортери си мислят за „Шарли Ебдо” и не чуват... Нито един репортер от друга телевизия не се позова на въпроса на Миролюба Бенатова и не напомни на Борисов, че и сега има закон, който регламентира собствеността на медиите. И въпреки че закони има у нас, бая дълго си поживяхме със знанието, че Делян Пеевски и Цветан Василев „държат” властта над медии, но от това, „всички знаем”, нищо не се промени. Не ни трябва терористичен акт, след като, изправени пред премиера, журналисти мълчат, когато той им обещава закон за медиите. Дано разбират колко опасно е това!