Златният делфин 2014: награди

 

От 1 до 6 октомври 2014 година във Варна се проведе ХVІ международен куклен фестивал „Златният делфин”. Международното жури, което трябваше да присъди награди в двете основни категории – за деца и за възрастни, беше в състав: Нелко Коларов – композитор, Никола Вандов – театровед и главен редактор на списание „КуклАрт” (председател), проф. Ремо Мелони театрален педагог и историк (Милано, Италия), Тодор Игнатов – художник и сценограф и проф. Шу Минг – директор на международния куклен фестивал в Тайпе, Тайван.
След разгорещени дискусии, свързани с въпроса „Какво е куклен театър и какво трябва да се представя на куклен фестивал?”, журито постигна съгласие за следните награди.
 
І. Спектакли за деца
Голямата награда за цялостен спектакъл “Златният делфин” - на спектакъла на Столичен куклен театър „Приказка за Скитника-Крал” по Карел Чапек, режисьор Катя Петрова, сценография Станислава Кръстева, музика Христо Йоцов.
Награда за режисура - на Катя Петрова за „Приказка за Скитника-Крал” и на Вера Стойкова за „Малки вълшебници”на КТ-Варна.
Награди за сценография - на Свила Величкова за спектаклите„Басни по Лафонтен” на КТ-Бургас, „Малки вълшебници” и „Мълчаливи предания” на КТ-Варна, „Джуджето Дългоноско” на КТ-Сливен; и на Станислава Кръстева за спектакъла „Приказка за Скитника-Крал”.
Награда за оригинална музика - на Христо Йоцов за „Приказка за Скитника-Крал” и „Бурята” на СКТ.
Награда за актьорско майсторство се присъжда на актьорскияансамбъл на „Малки вълшебници”.
Награда за женска роля - на Елса Клавел за „Дъщерята на Шекспир разказва своя сън в лятна нощ” – френско-испанска продукция на Арп ан Перигор и Ла мар де марионетас – Мадрид, Испания.
 
ІІ. Спектакли за възрастни
Голямата награда за цялостен спектакъл “Златният делфин” – не се присъжда.
Награда за режисура и хореография - на Боян Иванов и Татяна Соколова за „Мълчаливи предания”.
Награда за сценография - на Тодор Тодоров за видео и компютърна анимация на „Мълчаливи предания”.
Награда за оригинална музика - на Групата IRFANза „Мълчаливи предания”.
Награда за мъжка роля - на Марсело Лафонтана за спектакъла„Прометей”на Лафонтана-формас Анимадас, Вила ду Конд, Португалия; и на Красимир Добрев за „Малки вълшебници” и „Професия лъжец” на КТ-Варна.
Награда за женска роля - на Евгения Василева за „Мълчаливи предания” и „Малки вълшебници”.
Награда за дебют, осигурена от САБ, получи Стефан Димитров за изпълнението му в „Машината Ян Бибиян” наТеатър „Ателие 313”-София.
Журито присъжда и две специални награди за достойно дебютиране на фестивала „Златният делфин” на трупите на Дъ Кий Тиътър от Тел Авив, Израел, и на Куклен театър „Хает-Сал” от Сувон, Република Корея.
И в двата раздела не бяха присъдени награди за нова българска куклена пиеса и за адаптация на литературно произведение.
К