Вести

 

Христо Фотев 2014
Сърцето не е създател (SmallStationPress, С., 2013) на Йордан Ефтимов получи националната награда „Христо Фотев” в годината, в която честваме 80-годишнината от рождението на поета. В литературния конкурс взеха участие 130 автори със 140 стихосбирки. Журито присъди две съпътстващи награди: на Едвин Сугарев за „Сезонът на плашилото” („Сиела”, С., 2013) и на Сашо Серафимов за „Старците умират в края на света” („Жанет 45”, Пд, 2013).
Това е втората награда, която печели „Сърцето не е създател” - през декември м.г. за тази своя книга Ефтимов получи Националната награда ”Иван Николов” за най-добра поетична книга през 2013 г.
 *
„Физика на тъгата е в дългия списък на номинациите за италианската награда за преводна литература Premio Von Rezzori. Романът на Георги Господинов, издаден от римското издателство „Воланд” в превод на проф. Джузепе Дел Агата, ще се конкурира с двойния носител на Букър Питър Кери, нашумелите американски писатели Дейв Егърс и Джордж Сандърс, с унгареца Ласло Краснохоркай и още десетина световни писатели, издадени предимно от гиганти като „Мондадори” и „Фелтринели”. В журито влизат Алберто Мангел, Едмънд Уайт и др. Предишни лауреати на наградата са Енрике Вила-Матас, Александър Хемон, Джумпа Лахири, Артуро Перес Реверте... 
К