Бразилско признание за Румен Стоянов

 

Как, кога и къде един българин може да сподели компанията на Дьо Гол, Далай Лама, Нелсън Мандела, Дезмънд Туту? Не става дума за сюрреалистичен колаж, а за удостояването през октомври със званието „почетен доктор” на Румен Стоянов - най-известния ни латиноамериканист. Гореспоменатите личности са някои от досегашните доктори хонорис кауза на Университета на град Бразилия, който т.г. чества своята 50-годишнина. Отличието се връчва за дългогодишните заслуги на Румен Стоянов за разпространението на бразилската култура и литература като преводач, поет, литератор, университетски преподавател и дипломат.
Живял цели 18 години в Латинска Америка, през 10 от тях той е бил и културен аташе в посолството на България в Бразилия. Многобройните му литературни изяви, свързани с Бразилия, започват през 1969. Преподавал е 5 семестъра в Университета на град Бразилия, от тях 4 – български език и култура.
Неговите преводи, представяния, предговори и многостранна дейност са изградили внушителен „буквен мост” между културите на България и Бразилия. На тържествената церемония, на която са били изпълнени химните на двете държави, ректорът проф. д-р Жозе Жералдо де Соуза-младши казва, че отличието се присъжда с пълно единодушие от членовете на Академичния съвет. За заслуги към университета литераторът получава и Диплома от законодателната камара на федералния окръг. Последните приноси на Румен Стоянов са преводът на първия бразилски реалистичен роман на класика Машадо де Асис „Посмъртни спомени на Брас Кубас” (2010) и на стиховете на най-великия поет на Бразилия Карлос Друмонд де Андраде в двуезичното издание „Поезия” на ИК „Огледало” (2012). „Настоящето е толкова голямо, да не се раздалечаваме. Да не се раздалечаваме, да вървим уловени за ръце”, е писал някога модернистът де Андраде. Тази строфа може да се прочете и като синтез на голямото духовно дело на Румен Стоянов – изключително скромен човек, триезичен поет, двуезичен преводач, посветил се на каузата на сближаването на два свята.