Ридъри и киндъли

 

На 10 декември по време на Панаира на книгата фондация ,,Човешката библиотека” представи свои проекти. Калин Ненов, представител на т.нар. ,,ядро”, разказа, че „Библиотекатавключва библиотека, издателство и книжна поредица. Екипът от 10 души се занимава с търсене на български и чужди талантливи писатели, чиито творби ,,дават отговор на фундаментални въпроси”. След това им предлага партньорство и - след дълъг процес на обработка - въпросната творба бива качена на сайта. Ако някой има желание да я свали, може да го направи безплатно, а при добро желание – да си плати. Форматът на електронните книги лесно може да бъде конвертиран така, че да бъде разчетен от повечето рийдъри. Цената на една e-book е близо 3 пъти по-ниска, а мястото, което 5 тома от ,,Малазанската книга на мъртвите” заемат на рафта ви, не може да се сравни с това, което те биха заели в джоба ви. Засега това е достатъчно за Калин, който споделя, че не си е купувал хартиена книга от години. Неговите колеги не са толкова крайни, но все пак възнамеряват да си купят киндъли – веднага, щом цените им паднат.
Ще изяде ли мишката книжката? ,,Човешката библиотека” не може да даде отговор на този въпрос, но чрез книгите, които разпространява (основно фентъзи и фантастика), дава шанс на много млади автори, неиздавани на хартия, да се превърнат виртуално (и евентуално) в писатели. До няколко месеца се очакват две нови заглавия в каталога на „Библиотеката” - и двете, създадени във фентъзи единици и нули.
Ако имате желание да четете, споделяте и коментирате книги в ,,Човешката библиотека”, можете да го направите на http://choveshkata.net/. После идете и си купете истинска книга.