100 години от рождението на Захари Жандов

 

Българското кино има много таланти, но като че ли авторитетите са кът. Във време на дефицит – финансов, културен, етичен..., този проблем е един от многото. Но е сериозен, колкото е безпътицата, зейнала пред българското кино. Затова е толкова свиден пиететът на едновремешните млади - от Рангел Вълчанов през Джеки Стоев до Константин Занков - към Захари Жандов (1.10.1911-1.02.1998). Пиетет, подсилен с почтителното „бай”.
Легендарният ентусиаст е известен като математик, планинар, гмуркач, фотограф, оператор, режисьор, администратор, бохема... Въпреки че е любимец на властта, заснел патетичните филми „Тревога” и „Септемврийци”, той съумява да измине дългия си път без навеждане. И да проправя пътеки за младите.
Страстен пионер на киното ни, Захари Жандов е неуморен търсач на безценни филмови авантюри, направляван от теорията си „един човек-една камера”: от погребението на цар Борис III до Сребърна, от „Един ден в София” до „Двуетажният Ню Йорк”... Независимо дали екранизира „Земя” на Елин Пелин или „Шибил” на Йовков, дали работи с Веселин Ханчев или с Магда Петканова, дали снима документално или игрално кино, той извървява дните си с късмета на щастливо влюбения – в живота, работата, виното, кипежа... Неслучайно именно Захари Жандов е създател на Експерименталната студия за дебюти към СБФД, а към края си твърди: „Един филм винаги се връща обратно при своя създател, но то е като болка, като рана... Киното е нещо изстрадано”.
Този цитат открих в дома му, сред огромния архив, който пази дъщеря му Елена Жандова. 100-годишнината от рождението на класика е повод да се върнем към романтичното време на българското кино. И към един от неговите неизменни авторитети. След кръглата маса, посветена на творчеството му по време на „Любовта е лудост” във Варна, честването на Захари Жандов продължава – „Шибил” бе излъчен в Деня на независимостта в рубриката „БНТ представя: Векът на бай Захари”, а на 1 октомври юбилеят му ще бъде отбелязан във филмотечното кино „Одеон” с филма „Птици долитат” (от 18 часа, вход свободен)...
 
Бел. ред. В следващ брой очаквайте разговор за Захари Жандов с Елена Жандова.