Джоун Съдърланд (1926 – 2010)

 

На 83-годишна възраст в Швейцария почина една от най-големите певици на ХХ век . Тя притежаваше най-красив и мощен сопранов глас, бе сред най-музикалните дами на белкантото, с невероятен артистизъм и техника на звукоизвличане. Нейният приятел Лучано Павароти я бе определил като „глас на столетието”.
Съдърланд бе изключителна във всякакъв репертоар – Моцарт и Вагнер, Верди и Белини, Хендел и Вебер, голямата френска опера, та до съвременника й Майкъл Типет.
Особено се отбелязва огромният й успех като Лучия в „Лучия ди Ламермур” в постановката на Франко Дзефирели и под диригентството на Тулио Серафин през 1959 г. в кралската опера „Ковънт Гардън”. Този успех категорично я прави звезда сред примадоните. През 60-те години Съдърланд триумфира като велика белкантова певица в опери на Белини, Росини и Доницети. Кристалният й глас бе любим за звукозаписните продуценти.
Последният спектакъл на Съдърланд е през 1990 г. в Сидни, когато, 63-годишна, тя подлудява публиката, която я изкарва на бис като Маргарита Валоа в „Хугеноти” на Майербер. А последната й публична поява е в Новогодишен гала концерт в края на 1990 в Ковънт Гардън заедно с Лучано Павароти и Мерилин Хорн.
К