Стерилна приказка за бивши хора

 
”Копелия 2”. Хореография Олга Кастел[*]. Музика Лео Делиб (колаж). Премиера на Балет “Арабеск”, 17 януари 2010.
 
Оригиналът на балета “Копелия”, създаден преди повече от сто години (премиерата е през 1870 г. в Париж), се занимава с „жената–кукла” - „ куклата-жена” и трансформацията на едното в другото. Темата за създателя/твореца и неговото произведение е разнообразно и многократно интерпретирана в изкуството. За разлика от Франкенщайн, „Копелия” е комичен балет, който представя нейната „светла” страна.
В постановката на Кастел сюжетът е осъвременен чрез “феномена” на „звездопроизводството”. Копелиус, майсторът на кукли, се е превърнал вече в мощен производител на звезди, в “зъл гений” - продуцент и организатор на конкурс за красота със строго регламентирани мерки и периметри – в цвят, сантиметри и поведение. Блондинки с малко мозък и форми на силиконова пешка – стройна армия от уеднаквени във визуално, интелектуално и морално отношение индивиди, за които престижът да си звезда е равен на престижа да си перхидрирано животно. Иронично точна картина на съвременната подмолна хибридизация. Пиесата е актуално злободневна и изразяваща се хладно, с немски полемичен акцент.
Рискът да се удавиш в бутафорното съдържание на темата е много голям, както е голям по принцип и рискът да си модерен. Олга Кастел го избягва с простотата и искреността на мисълта си. Ексцесията е повече в директното представяне на реалността, отколкото в откритията на формата на спектакъла. Историята е разказана със сръчен хореографски език. Танцьорите и публиката се забавляват с една съвременна приказка за бивши хора. Ако има нещо „потрисащо” в ироничния смисъл на думата, то е отсъствието на всякакъв вид драма и страст, в чистия им вид. Страстта тук е вид домакинско домогване до пазарни благини, а драмата се заключава в сантиметрите плът, които нарушават съвършенството и отдалечават пълната стерилност, където всички са напълно неживи.


[*] Олга Кастел е млада белоруска хореографка, възпитаничка на “Tanzplan Deutschland” - хореографския отдел на института „ Ернст Буш”, Берлин.