Да осиновим родителите си

 

Все някога се налага да осиновим собствените си родители. Отпаднали от житейските превратности. Грохнали от годините си. Рухнали без нас. Все някога се налага да се погрижим за родителите като за наши деца.
Ако искахме да бъдем патетични, щяхме да заявим само това.
Но трябва да бъдем прагматични, защото никой не може да спре безпаметния ход на времето, трябва да бързаме. Затова проектът „Осинови книга” на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” , осъществяван с помощта на вестник „Култура”, е възможност, благодарение на която да бъдат спасени от гибел редица ценни свидетелства на книжовното минало. При това, срещу не чак толкова големи суми.
Осинови книга. Спаси родител.
 
Култура
 
 
Характеристика на първата книга за осиновяване
Псалтир с последования (ЦИАИ 4), края на ХVІ - началото на ХVІІ в.
234 л. (ръкописна книга) + 146 л. (старопечатна книга) + ІV л. хартия; 178х135 мм.
Подвързия от края на ХVІІІ в. или от 1828 г., когато вероятно ръкописът е бил реставриран; направена от тънки дъски, обвити с орнаментирана кожа, която сега е напукана и пресъхнала, по ръбовете е ожулена и деформирана, с малки липси. Дървото е проядено от насекоми. Запазени са само части от двете закопчалки, капителбандът е разкъсан. Върху форзаците, залепени от вътрешните страни на дъски, има приписки от различно време.
Книжното тяло е в тежко състояние, силно деформирано и замърсено. Хартията е механично отслабена и разрушена, деформацията се дължи на влага и механични въздействия. Текстът е изписан/отпечатан с тушови и желязогалови черни и червени мастила. По листовете има фиксирани стари наслагвания от неорганичен (водни петна) и от органичен произход (восъчни и мазни петна). Окислителните продукти и прах са навлезли дълбоко в структурата на влакната, в резултат на което те са в състояние на напреднала оксидация. В отделни части на книгата има обезцветявания, довели до силно избледняване на букви.
Необходими са следните процедури: 1. Предварителен физико-химичен анализ на хартията, мастилата и оценка на състоянието. 2. Разподвързване на книжното тяло. 3. Механично почистване. 4. Химично почистване, което включва: а) изваждане на восъчните и мазните петна; б) изваждане на водните петна чрез компреси. 5. Деацидификация (неутрализация) на хартията. 6. Укрепване на хартията и текста. 7. Реставрация – класически способ с подходяща японска хартия и лепило „метилцелулоза”, листоотливане. 8. Пресоване и формиране на книжното тяло. 9. Подвързия: а) почистване; б) омекотяване; в) реставрация на кожата; г) възстановяване на липсващите части от закопчалките; д) връщане на книжното тяло в реставрираната подвързия. 10. Изработване на предпазна кутия за съхранение на ръкописа.
Минималната сума, необходима за спасяването на ръкописа, е 5 800 лева.
За справки и предложения за осиновяване се обръщайте към ст.н.с. д-р Елисавета Мусакова от Националната библиотека на телефон 02/9882811, вътр. 391 и е-майл e.musakova@nationallibrary.bg; emoussakova@gmail.com.