Български  |  English

Какво повече от това?

Как бихте описали майка си, ако искате да обясните на някого колко е красива? Чела съм много такива описания и знам, че в тях има великолепни сравнения за косата и очите, прекрасни прилагателни за усмивката и скулите.
Само че аз си мисля, че от всички описани майки най-красива е била майката на Атанас Славов. Защото ето какво казва той: "Като си помисля красива беше, се плаша." Няма прилагателни, няма метафори, има прост първичен страх от необяснимото. И невероятно въздействие върху читателя...

Неговите "Избрани произведения" не приличат на повечето избрани произведения. Тези избрани произведения са неизвестни. Разказите от том втори не са издавани до 2002, с изключение на един. На мен ми приличат на албум. Чета и виждам различни хора: Генчо Кравайчето, Благой, бабата, майката, леля Вера, Ажди... С тези хора не се случва нищо необикновено, няма сложен сюжет, няма завръзка, кулминация и развръзка, няма поетична поанта. Има хора. Не, не обикновени. Те са всичко друго, но не и обикновени. В тези разкази няма сложни сюжети, но има сложни хора. Те са извън приетите щампи, извън лицемерните представи за приличие, те са хора, които са имали куража да бъдат себе си. Те са хора, които чуват гласа вътре в себе си. И не само го чуват, защото външният шум не го е заглушил, слушат го, подчиняват му се.

В том втори е и романът "Добри Желязков - Фабрикаджията". Той, ще кажете, е познат. Не, не е. Иззет е. За романа не излизат рецензии. За дежурните рецензенти вероятно е било трудно да го разберат. Защото какво според дежурните рецензенти е трябвало да има в един роман, чието действие се развива в началото на XIX век? Турско робство, народни изедници, потисната рая? Нищо подобно! В романа на Атанас Славов има български град в състояние на стопански разцвет. В Сливен ври и кипи, работи се. При това не е плод на въображението на писателя, а текст, добросъвестно роден след ровене в много документи. Кой Добри Желязков е верен? - оня от учебника или тоя от книгата на Атанас Славов? Само един човек тогава се осмелява да напише, че тоя е Фабрикаджията от книгата на Славов - бившият кмет на Сливен Георги Арнаудов.

Третият том съдържа спомените на Атанас Славов. Тук е известната неизвестна книга "С точността на прилепи". Тя е четена първо в ръкопис по радио "Свободна Европа" през 1976 - занимание, за което Атанас Славов си заслужил задочна присъда девет години затвор. Думи, от които "пулсира интелигентност и индивидуалност", пише едно лондонско издание и се отказва да характеризира по-нататък книгата с извинението, че каквото и да се каже за тази книга, то е все едно да я прокълне с тривиалните щампи. Това е книга, на която не можеш да не повярваш. Защото чувстваш, че един много мъдър, много добър и много искрен човек е видял всичко това вместо теб и след това го е описал за теб.

Съкратеното издание на книгата излиза в превод на български в Париж през 1983. Много читатели познават "С точността на прилепи" точно от това издание. Парадоксално, но факт. Защото замисленото в 10 000 тираж издание на "Български писател" излиза през 1992, кой знае защо, в 1000 тираж. През 1994 книгата излиза и в Македония. От 1 октомври книгата в том трети е на пазара. Странно е, че "С точността на прилепи" говори за отминали времена, но не остарява. И то не защото вече не знаем нещата, които Атанас Славов описва в нея. А защото те са описани точно през този насмешлив, незлоблив поглед. Със сладкодумие, на което времето не минава.

През декември ще бъдат готови първи и четвърти том от избраните съчинения. Първи том - стихове и есета, том четвърти - лакардии, любимия жанр на Атанас Славов. Още една изненада: най-големият комплимент на Атанас Славов като поет е направен от Тодор Живков. През 1963 Живков чете стихотворение на Славов на пленум на ЦК на БКП като пример за упадъчност. След което Славов става известен, но непубликуван поет.

Още малко факти: оформлението на поредицата е на проф. Димо Балев. Илюстрациите на кориците и на отделните части са на Кристо, Михаил, Иван Кирков, Иван Кожухаров, Йоан Левиев, Петър Рашков, Георги Гюлмезов, Гриша Бояджиев и др.

"Много вълнуваща проза", казва за Атанас Славов Гриеъм Грийн. Кой повече от това? Какво повече от това!
още от автора


 
Луи Армстронг в страната на славеите
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”