Български  |  English

Жак Дерида в София

Между 16 и 18 ноември т.г. в София се проведе Международна научна конференция около Жак Дерида под наслов "Чудовищният дискурс. Балканите и Европа: деконструкции на политиката".

Конференцията беше организирана от проф. Ивайло Знеполски, директор на "Дом на науките за човека и обществото", с решаващата помощ на Гьоте-институт Интер Национес - София, и съдействието на Френския институт у нас.

Логичен фокус на изключително престижния форум, организиран от проф. Знеполски, стана непосредственото участие на проф. Жак Дерида, един от най-значимите и влиятелни философи на нашето време.

Той изнесе лекцията "Смъртна присъда и суверенитет (За деконструкция на политическата онто-теология)", както и активно участва с коментари на инспирираните от него изложения.

Заседанията на конференцията разискваха проблема "граница", деконструираха политиката на Балканите и Европа, съотнасяха деконструкцията с предефинирането на етиката, както и с хуманитарните науки, обсъждаха призраците на Маркс.

В работата на конференцията (очаквайте подробен разказ за нея в някой от следващите броеве) взеха участие фигури от извънредния ранг на Жак-Люк Нанси със "София и чудовищата", Хайнц Висман с "Между език и реч: възможни пътища на деконструкцията", Бернхард Валденфелс с "Политика до границите на нормалността", както и Жинет Мишо, Андреа Керн, Уго Влаисавлевич, Чиприан Михали, Ив Ерсан, Ана Димишковска, Георг В. Бертрам, Богдан Гиу, Марсел Драк.

Българското присъствие във форума се изрази чрез доклади на Ивайло Знеполски, Жана Дамянова, Александър Кьосев, Владимир Трендафилов, Владимир Градев, Боян Манчев, Димитър Зашев, Михаил Неделчев, Димитри Гинев, Димитър Камбуров, Ивайло Дичев, Димитър Денков.
Според академичните наблюдатели този форум е едно от най-важните събития в хуманитаристиката на Балканите през последните години.

На 19 ноември 2001 г. Академичният съвет на СУ "Св. Климент Охридски" в лицето на своя ректор проф. Боян Биолчев връчи на проф. Жак Дерида почетната титла доктор хонорис кауза на Софийския университет. След церемонията забележителният учен произнесе на френски академична лекция на тема "Глобализация/Мондиализация: война или мир?", като на присъстващите в аулата на Алма Матер беше раздадено преведено на български резюме на магистралните идеи на Дерида относно глобализацията, интерпретирана през труда, прошката, мира и войната, смъртното наказание.

Пълният текст на произнесената лекция ни беше любезно предоставен от проф. Жак Дерида за публикация единствено във в. "Култура".
още от автора


 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”