Български  |  English

Яна Букова на 50

Букова като буква

 
През 2006 г. Малина Томова и издателство “Стигмати” представиха сборника разкази на Яна Букова “К като всичко”, а преди две години “Прозорец” публикува и англоезична версия на книгата под заглавието “A as in Anything” в превод на Анжела Родел. Разкази от това издание бяха поместени в различни американски списания, както и в антологията “Best European Fiction 2017” на Dalkey Archive Press. Истории от “К като всичко” бяха публикувани и на испански, френски, гръцки, унгарски, хърватски… Днес ИК “Жанет 45” пусна второ българско издание на книгата с редактор Силвия Чолева, като в него е прибавен още един текст - написаният през 2011 г. по покана на в. “Култура” коледен разказ “Когато семейство седи около масата”. Новият дизайн на “К като всичко” отново е дело на Яна Левиева.
“К като всичко” се “завръща” за разговори с нас, повдигнати на степен - така, както се завърна, пак с марката на “Жанет 45”, големият роман на Яна Букова “Пътуване по посока на сянката”. А и надали има по-скромен начин писателката да отпразнува своята 50-годишнина, отколкото с припомнянето на тези опасно умни и опасно трудни упражнения по стил…
За много години, Яна! И очакваме стихосбирка - и тя страховита!
Култура


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”