Български  |  English

Капка от хартия

 
Капка Кънева. “Облак, сянка”. София: галерия “Ракурси”, 10-26 май 2018
 
Капка Кънева е фиксирана върху несъзнаваното на хартията, върху сдържаната белота на драматичните й тайни. С ножица в ръка и понякога с лепило, художничката лекува хартията. Помага й да изповяда стаените дълбоко в нея болезнени форми. Хартиената пластика съдържа цялото напрежение на творческото превръщане на плоскостта в пространство. На осъществяването на сенките, заложени в дълбините на материала. Сенки, които се превръщат в светлина след намесата на Капка, в артистично здраве…
Затова пред нас е изложена капризна, пречистена, виртуозна красота - независимо дали това са фотографирани хартиени пластики, илюстриращи конкретни книги (Стеван Тонтич, Желко Иванкович, Емануил А. Видински, почти гениалната работа по "Юда" на Амос Оз...), или са хартиени облаци или сърца, или лица, поставени в кутия. Сякаш сме в стерилна лаборатория, в която изведнъж и за пръв път виждаме собствената си кръв.
Изложбата на Капка Кънева я показва като находчив лечител на хартията, който успява да извади най-доброто от нея - и който знае, заедно с Юнг, че важни са не сенките, а телата, които ги хвърлят, че всъщност, сенките са светлината в изкуството, че светлините си играят на сенки.
Художничката Капка Кънева е хартията.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”