Български  |  English

Ага с голямата награда в Иран

 
На 36-тия Международен филмов фестивал Fajr („Разсъмване”), провеждан ежегодно в ИР Иран, наградата за най-добър филм бе присъдена на режисьора Милко Лазаров за копродукцията „Ага” (България/Германия/Франция).
На церемонията по закриването водещият Рамбод Джаван сподели, че „Ага” е един от най-добрите филми, които е гледал на тазгодишното издание, а Милко Лазаров благодари на журито за полученото отличие. Рамбод Джаван допълни, че при организацията на фестивала са участвали като доброволци над 150 студенти от различни държави по света. „Тази година той беше изключително интересен и за трите години, през които го ръководя, му се насладих в най-голяма степен и като зрител. Благодаря на всички почитатели на киното за участието им в провеждането на фестивала. Благодаря на всички онези, чиито филми бяха одобрени или не. Благодаря на гостите, които изтощихме с поредицата семинари, кръгли маси и работни срещи. Провеждането на фестивала беше резултат от усилията на един здравомислещ и усърден екип и искам да изкажа благодарността си на всички страхотни участници, които ми помогнаха за осъществяването на това събитие. Нищо голямо не може да се случи без един добър екип и аз го имах!”.
В края на кратката си реч Рамбод Джаван представи многогодишната работа на режисьора Оливър Стоун, покани го на подиума и помоли публиката да аплодира великия режисьор.
Оливър Стоун се качи на сцената и обяви: „Сега трябва да връча една специална награда, наградата „Мир” за цялостен принос във филмовото изкуство. И, разбира се, всички знаем за кого ще бъде тя. Приятелят ми дълго време правеше своя филм в много тежки условия и аз с гордост връчвам тази награда на камбоджанския режисьор Ритхи Пан”...
Накрая директорът на фестивалаРеза Кианиан сподели: „Благодаря на местните и националните медии за това, че ни отразиха така цялостно. Благодаря на тези, които дори се опитаха да създадат негативен фон, благодаря им, тъй като фестивалът е важен и за тях. Предварително поздравявам всички победители и се надявам през следващите години отново да ни изпратят своите филми. Горд съм, че вече трета година връчваме тези награди, това са награди за морал”.
 
Информацията е събрана и преведена от студентите в специалност Иранистика при СУ „Св. Климент Охридски”: Махса Нураи, Анна-Никол Войкова, Добринка Мравова, Йоанна Джидрова и Момчил Здравков. Ръководител доц. д-р Иво Панов 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”