Български  |  English

Без литературен Нобел

 
Тази година няма да бъде присъдена Нобеловата награда за литература. Това съобщи Шведската академия на 4 май, петък. Академията мотивира решението си с намаленото доверие към институцията в света, както и с намалелия брой на членовете й. Андеш Улсон, в момента изпълняващ ролята на постоянен секретар, коментира пред Шведското обществено радио: През последните няколко седмици обсъждахме интензивно тази награда и сега съм много доволен, че успяхме да вземем единодушно решение. Почти нямаше друга алтернатива.
Членовете на Академията заявяват в прессъобщение, че е необходимо Академията да има време напълно да се заздрави, да ангажира по-голям брой активни членове и да възстанови доверието, преди да бъде избран следващият лауреат на литературната награда. Идеята е догодина ще бъдат излъчени двама лауреати.
Решението предизвика множество реакции.
Кралят на Швеция, който е и патрон на Академията, каза, че уважава решението и че то показва, че Академията сега се стреми да се съсредоточи върху възстановяване на репутацията си. Министърът на културата Алис Ба Кунке смята, че решението е разбираемо, но тъжно за литературата. Министър-председателят Стефан Льовен е на мнение, че решението е в ущърб на имиджа на Швеция в чужбина. Шведският вестник Дагенс Нюхетер цитира коментара на Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова награда по литература за 2015 г.: Това, че няма да присъдят наградата заради случващото се (в Академията, б.пр.), прави Нобеловата награда още по-престижна.
През изминалия месец няколко членове избраха да напуснат Академията. Институцията се състои от ограничен брой места, като всеки член заема определен стол. В момента 8 от общо 18-те стола са празни. Четирима от напусналите изискват кризисна комисия да разгледа случващото се. Шйел Еспмарк е един от тях. Пред Шведското обществено радио той сподели: Трябва да има независима от Академията комисия, която да разследва какво се е случило, каква е ситуацията в момента и какви мерки могат да се вземат за възстановяването й.
Преди месец Шйел Еспмарк, Петер Енглунд и Клас Йостергрен напуснаха Академията. Няколко седмици по-късно същото стори и постоянният секретар Сара Даниус. Те са четиримата, които изискват кризисна комисия. Причината тези членове да напуснат институцията са разногласията в Академията в резултат на обвиненията в конфликт на интереси и предполагаеми сексуални престъпления от страна на съпруга на поетесата и драматург Катарина Фростенсон, доскоро член на Академията. Една кризисна комисия може да даде възможност на Шйел Еспмарк да се завърне в Академията, казва той пред Шведското обществено радио. Петер Енглунд, един от настояващите за кризисна комисия, смята решението да се отложи даването на Нобеловата награда по литература за следващата година за правилно. Мисля, че това е мъдро решение. Иначе нямам други коментари освен тези, които вече съм дал, казва той пред в. Дагенс Нюхетер.
Нобеловата фондация, която отговаря за наградния фонд на Нобеловата награда, подкрепя решението: "Кризата на доверието, в която се намира Шведската академия, има отрицателно въздействие върху Нобеловата награда. Решението им подчертава сериозността на ситуацията и помага за защита на репутацията на Нобеловата награда в дългосрочен план. Нищо от това не се отнася до присъждането през 2018 г. на Нобелова награда в другите категории", пише в прессъобщение Карл-Хенрик Хелдин, председател на управителния съвет на Нобеловата фондация.
 
6 май 2018, Стокхолм
(по материали от шведските медии)
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”