Честито! , брой 18 (3207), 11 май 2018" /> Култура :: Културен коктейл :: Проф. Тодор Кръстев с наградата Комеч
Български  |  English

Проф. Тодор Кръстев с наградата Комеч

 
Проф. арх. Тодор Кръстев е тазгодишният лауреат на най-престижната руска международна награда в областта на опазването на културното наследство. Тя му бе връчена на 19 април. Наградата, основана от научноизследователски институти, университети и граждански сдружения на „градозащитници“, носи името на Алексей Комéч (1936-2007), изследовател с международна репутация на древноруската и византийската архитектура, обединяваща личност за пазителите на културното наследство в Русия.
Тя е присъдена на проф. Кръстев като световно известен специалист в областта на опазването на културното наследство, най-опитен, авторитетен и търсещ експерт на ИКОМОС за Русия, заради неговата обществено значима гражданска позиция за защитата и опазването на културното наследство на Русия. В мотивите си журито изтъква неговото многогодишно самоотвержено служене на делото по изучаване и защита на паметниците, осигуряване на международна подкрепа за опазването и устойчивото развитие на най-значимите обекти на културното наследство на Русия, издигане на техния престиж в очите на международната общност и руските власти, както и присъщата му обективност, висока научна добросъвестност, съвременен комплексен подход към наследството и дълбоко разбиране за ценността и уникалната специфика на руското наследство. Посочва се приносът на проф. Т. Кръстев за опазването на Световното наследство в Санкт Петербург, Московския Кремъл и Новодевичия манастир, Ферапонтовия манастир, Соловецкия архипелаг, Ярославл, Астраханския Кремъл.
На дългогодишния ни автор проф. д-р. Тодор Кръстев, честито!
К


2 - 11.05.2018 21:42

Лозето ... мотика
От: 4UK4A
Не го знам на латински, нито как би звучало, но както го е казал нашенският народец:

ЛОЗЕТО НЕ ЩЕ МОЛИТВА, ИСКА МОТИКА

е звънко, ясно, окончателно. Вярно. Напук на преосвещенства и хонориси.

И като огледам наоколо старините ни, много от които са плачевни -и още идват- и политкоректно възторгната от Нобел-и, Оскар-и и българосъветски Комеч-и, но пък осъзнавайки НАМ какво ни трябва, чудя се:

е ли г-нът Правяч, Homo Faber?
1 - 10.05.2018 18:29

челният опит - в обратна посока
От: Глас от залата
"ДВАЖДИ ЕВРЕЙ СОВЕТСКОГО СОЮЗА", нито "Герой Советского ..." титулатури покойният проф. Пейо Бербенлиев така и не успя да постигне, зает на скелето да кормува ПРАКТИКАТА ПО МАСОВАТА реставрация в България през 70-те и 80-те = ДЮЛГЕРИТЕ!

Говорилнята и преливането от пусто в празно философстване, което последва, та и досега, та и занапред със заблудените млади за жалост ето пак изблъсква от КУЛТУРА дължимата оценка за МОНУМЕНТАЛНОТО ДЕЛО НА БЕРБЕНЛИЕВ, поискана и очаквана още откогато се мярна онази авто-еротична авто-биография в брой 37 = 2917 на 03 ноември 2017 "Помнещи архитекти": kultura.bg/bg/article/view/26619
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”