и общественото мнение
в България през 2017 г." /> Култура :: Изборът на "Култура" :: Политическият процес <br>и общественото мнение <br>в България през 2017 г.
Български  |  English

Политическият процес
и общественото мнение
в България през 2017 г.

 

Годишен обзор
 
Автор Първан Симеонов
 
Издание на Gallup international
Цена 14 лв.
 
Почти обществено селфи
Годишната книга на „Галъп интернешънъл“ се мъчи да стане нещо като „новото божоле“. От години книгата излиза по едно и също време в опит да се превърне в традиция. И носи претенцията да ни каже какво мислим. Някак си, получава се, макар и да е на пръв поглед нахално.
На 230 страници и със 101 цветни фигури, „Политическият процес и общественото мнение в България през 2017 г.“ прави нещо, което авторът Първан Симеонов нарича обществено селфи. Симеонов обикновено казва, че това е нещо средно между летопис, справочник за общественото мнение и наръчник по социология.
Сега е нещо като юбилей. Годишникът стана на пет години. Юбилеят е двоен, като се има предвид, че през 90-те тези книги също са излезли пет пъти – тогава под общата редакция на Кънчо Стойчев, който пък сега е президент на световната асоциация „Галъп интернешънъл“.
Прегледани са стотици индикатори на общественото мнение, както и многогодишни тенденции – от началото на 90-те години до днес. Има го и българското, и световното обществено мнение. Читателят ще види наново подготовката за българското европредседателство, отношенията с Македония, драмите около мажоритарната избирателна система, сагата със закупуването на нови бойни самолети, сблъсъците по антикорупционния орган – през погледа на българите. Но също и старта на мандата на Доналд Тръмп в САЩ, напрежението около Северна Корея, ситуацията в Сирия, тероризмите, миграциите, референдума в Турция и референдумите за промени на граници – в понякога разтревожените, понякога обнадеждени нагласи на хората по света. Борис Попиванов пък отново се е погрижил за обемния справочник със събития, с които ред по ред, месец по месец може да сверим и уточним собствените си спомени за цяла една – добра или лоша, но неизбежно сложна и тежка, почти като в китайското проклятие – година.
Въобще, четивото е най-вече справочно. На представянето в Червената къща на 31 януари Харалан Александров подчерта основната граница в книгата – в нея го има само общественото мнение без особена интерпретация. Ивайло Дичев пък дори оспори фетиша към числата.
Тази година книгата съдържа преди всичко непубликувани до този момент данни – както по български, така и по международни въпроси. Всички важни въпроси от последните месеци са намерили място, редом до традиционните данни за доверие в институции, хора и икономика. Кои политици се издигат нагоре и кои потъват надолу в кривите на рейтингите, е любопитно и на картинка, и като част от един по-общ, поучителен за всички носители на власт по света и у нас процес.
Всичките графики и таблици за първи път са преведени и на английски. Така основната информация всъщност може да се ползва и отвъд нашите си езикови граници.
Мнозина биха казали, че както няма нищо по-старо от вчерашен вестник, така и едва ли има нещо по-безинтересно да четеш през новата година книга за предишната. От своя си ъгъл, „Галъп Интернешънъл“ искат да внушат, че изтеклата година дава твърде полезен поглед към настоящата. Книгата вече е в книжарниците на издателя „Сиела“ заедно с предишните от поредицата.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”