Честито! , брой 1 (3190), 12 януари 2018" /> Култура :: Юбилеи :: Георги Господинов на 50
Български  |  English

Георги Господинов на 50

Физика на възрастта

 

На 7 януари Георги Господинов стана на 50 години.
Творчеството му все повече е предмет на любов и ожесточеност. Не всички от тези, които подкрепиха неговите усилия в началото на литературния му път, щастливо съвпаднал с Прехода - и които го утвърдиха като постмодернист, успяха да понесат превръщането му в постмодерниста с човешко лице. Още по-труден за понасяне стана феноменалният му успех в чужбина, който нашите литературоведски гурута вече не можеха да контролират.
Прочее, успехът на Господинов не е успехът на глобалния комерсиален писател - напротив, той ни показа как ако родното се престраши да разкрие своята най-дълбока уязвимост, наистина става световно. Нещо повече, във времена, когато иронията към националното става перфидна форма на популизъм, Господинов направо преподчертава мотива за емпатията - и ни разчувства със свенливата си сантименталност. Той има своите собствени теми и образи, своите неизтребими тъги и лабиринти, своите древни чудовища, с които се бори в дълбините на текстовете си, своите опити да сдържа и оплакването, и обидата, и да показва старомодната си възвишеност. Казвал съм го неведнъж, написаното от Георги Господинов е нашето колективно подсъзнание, харесваме го или не. И защото той го изразява далеч по-добре от самите нас, писателят ни утешава. И го прави с разкош от руйни тонове, гъвкаво и звънливо, в традицията на класиците.
Не е лесна тази съдба, особен ако веднъж си се отказал да отвръщаш на ударите. И когато вече си длъжен да бъдеш упование на онези обикновени хора, които чрез думите ти се връщат към самоуважението си, безизходицата на порядъчността, силата на литературата. Трябвало е да кажа няколко думи на премиера на негова книга - и половин час не съм успявал да се добера до сцената от народ. От този народ, който видя своята тъга в твоята тъга, Жоро!
Марин Бодаков
P. S. Наздраве и от приятелите от “Култура”!


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”