Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 43 (3188), 15 декември 2017" /> Култура :: Наблюдатели :: Плурализъм, свит на цигара
Български  |  English

Плурализъм, свит на цигара

 
На 30.11. председателят на движение "Да, България" Христо Иванов поиска временна анкетна комисия да разследва информацията на Турската служба за борба с организираната престъпност за участие на "Булгартабак" в контрабанден канал за цигари на територията на Турция и Близкия Изток. Цитатът е от новина на БНР, излъчена на тази дата. Иванов поиска още и проверка как е приватизирано предприятието. БНТ нямат в архива си такава новина. И bTV, и Нова тв съобщават накратко за събитието. bTV отразява в новините акцията на „Да, България“, когато поставят надпис на фирмената сграда в София: CONTRABANTABAC. След това излиза в крол надпис: Замесен ли е в престъпна схема тютюневият холдинг. Телевизията цитира и МВР, откъдето на 30.11. заявиха, че няма такива данни в документа. На следващия ден обаче обявиха, че ще поискат по официален ред доклада – даже през посредник – от Интерпол, а не от турските служби. Христо Иванов цитира написаното за изделия на „Булгартабак“ на стр. 62 от доклад на турска служба, публикуван на интернет страницата й.
На акцията на „Да, България“ отговориха с контраакция. Автобуси пристигнаха в София за протест, организиран от синдикални лидери в „Булгартабак“, пред сградата на движението „Да, България“ и пред Народното събрание. На Явор Симов от БНТ бе поверено като репортер да отразява протеста. От репортажа чухме, че работещите във фирмата се страхуват да не загубят работните си места заради изказванията на Христо Иванов и гарантират, че митниците са вътре във фирмата и следят какво влиза и какво излиза от нея. От бранене на работното място обаче протестът прерасна в нападение срещу медиите на Иво Прокопиев, които бяха обвинени в лъжи и манипулации.
На 5.12 Христо Иванов обяви във фейсбук профила си, че е бил поканен да гостува в сутрешния блок на обществената телевизия по темата "Булгартабак", но от БНТ са отменили поканата. „Офнюз“ цитира отдела, отговарящ за публичния облика на БНТ, който е проявил лингвистична чувствителност и е пояснил, че участието не е отменено, а е отложено, като причината е други, по-важни теми. Според цитата в онлайн изданието, договорено е участието му да се състои в друг, удобен за него ден. Допълнението към това обяснение е, че БНТ спазва принципа на редакционна независимост при избора на актуални и значими теми.
Въпросът е кога БНТ се сеща, че спазва този принцип – когато кани или когато отлага гост? А другият въпрос е дали това е редакционна независимост или е волята на ръководството на телевизията? Засега няма редакция, която да е изразила различно мнение от мнението на ръководството.
Така сблъсъкът на позиции се състоя, вместо в сутрешен блок, в късния час на Милен Цветков по Нова тв. Навярно вече трябва да говорим не за „дневния ред“ на обществото, а за „нощния ред“ на различните гласове в обществото. Милен Цветков беше поканил „двете страни“: Иво Мирчев като представител на „Да, България“ и председателя на тютюнопроизводителите Цветан Филев, който защити интересите на собственика на „Булгартабак“. Милен Цветков прояви онова чувство за журналистика, което от редакционна независимост БНТ не успя.
Цветков попита Иво Мирчев защо прокуратурата трябва да се самосезира само заради това, че сайтът „Биволъ“ съобщава информация от доклад на турските служби. Той дори нахлу и в оплетените от лоялност думи на опонента от браншовата организация и каза, че ако бил на негово място, щял да възрази, че в доклада е посочено, че изделия на „Булгартабак“ захранват контрабандата в Турция, но това все още не доказва, че „Булгартабак“ има вина. Но като водещ остави свободата на „Да, България“ да настояват за проверка от прокуратурата. И докато плурализмът на мнения се сви в нощните часове, няколко издания с дъх на тютюн по интернет страниците си обясняваха какви грантаджии са от „Да, България“ и колко честни са трудовите хора от „Булгартабак“, които не могат от умора да пишат фейсбук постове след тежък работен ден.
Случаят с отлагането на гостуване в предаване на обществената телевизия показа много позната картина: медията започва да не дава думата на опозиционна партия извън парламента?
Аргументите на „Да, България“ и на Христо Иванов за доклад от друга държава, в който има обвинения за контрабандна употреба на изделия на наша фирма, засега са слаби, защото се свеждат до доверие към службите на тази държава. Да си представим обаче, че Делян Пеевски беше избран за председател на ДАНС. Кой да повярва на наш доклад? Вярно е, че от „Да, България“ не искат да вярваме на чуждия доклад, искат проверка на прокуратурата, която би улеснила избора ни на кого да вярваме. Макар че на коя прокуратура? На онази, която ръководи Сотир Цацаров ли?
И все пак, обществената медия е длъжна да остави опозиционната извънпарламентарна партия да обяви в ефира й своето искане за проверка. Тогава може да даде думата и на прокуратурата да обясни защо няма основания да започне проверка, а зрителите да решат на кого да вярват.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”