Български  |  English

Наградата Иван Николов 2017

 
Тази награда е учредена през 1994 година от Божана Апостолова и ИК „Жанет 45“ в памет на поета, преводач и редактор Иван Николов. Включва парична премия от 10 000 лв. и плакет, изработен от художника Христо Гочев. Нейни лауреати са някои от най-изявените поети на България – Христо Фотев, Константин Павлов, Екатерина Йосифова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Иван Методиев, Георги Борисов, Калина Ковачева и др. Наградата се връчва за издадена през годината поетична книга.
Целта ни - казва Божана Апостолова, е както да отличим най-добрата поетична книга за годината, така и да провокираме обществен диалог за поезията, да насърчим съвременния читател да чете и обсъжда поезия, а на колегите от книгоиздателския и книгоразпространителския бранш да покажем, че има смисъл от издаването и разпространението на съвременна българска литература и поезия.
Началото на конкурса e на 10 октомври, когато бяха обявени регламентът за участие и годишното жури. До 10 ноември всички желаещи да участват поети изпращаха книгите си. На 1 декември 2017 година ще бъдат обявени номинираните поети.
На 21 декември 2017 година жури в състав: Екатерина Йосифова (председател), Бойко Ламбовски и Константин Трендафилов, ще определи победителя. Тогава в 18.30 часа в Съюз на българските архитекти, ул „Кракра” 11, София, ще се състои официалното връчване на Националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2017 година.
По традиция вестник „Култура” е медиен партньор на конкурса.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”