От пръв поглед ( кино), брой 39 (3184), 17 ноември 2017" /> Култура :: Наблюдатели :: Фонда и Редфорд в едър план
Български  |  English

Фонда и Редфорд в едър план

 

„Душите ни през нощта“ (Our Souls at Night), 2017, САЩ , 101 минути, режисьор Ритеш Батра, продукция на Netflix, сценарий: Кент Харуф, Скот Нющадлер (по едноименния роман на Кент Харуф); оператор Стивън Голдблат, музика Елиът Голдентал, в ролите: Робърт Редфорд, Джейн Фонда, Матиас Шонартс, Брус Дърн и др.
Награди: за цялостно творчество на Джейн Фонда и Робърт Редфорд от Венеция.
 
На Киномания върви едновремешната комедия „Боси в парка“ (1967) на Джийн Сакс с младите Джейн Фонда и Робърт Редфорд. Петдесет години по-късно, след „Преследването“ (1966) на Артър Пен и „Електрическият ездач“ (1979) на Сидни Полак, те са отново заедно в „Душите ни през нощта“.
Възрастният, но стегнат пенсиониран учител Луис Уотърс (Робърт Редфорд) се кани да вечеря. Къщата му е празна. На вратата се звъни. Влиза дългокосата съседка с момичешка фигура Ади Мур (Джейн Фонда). И го смайва – предлага му да прекарват нощите при нея – просто да спят заедно и да си говорят. И двамата са вдовци. Това се случва в градчето Холт, щата Колорадо. Те са съседи отдавна, знаят се, но не са близки. Луис се събира с връстници в кафене. У дома решава кръстословици. За нея нищо не знаем.
След редови ден, Луис се отправя с хартиен плик към дома на Ади. Звъни на задния вход. Тя налива червено вино. Той пиел бира. Показва му къщата - преголяма. Приказват си, спомнят си... Оказва се, че дъщеричката й загинала в инцидент. И така, вечер след вечер, Луис понася плика и звъни... Вече има бира. И вечеря. Леглото е все по-важно. Тя е прелестна – фина, внимателна, красива, среброкоса. Той е по-сдържан, направо смутен. Имал е за кратко любовница в миналото и това го е белязало. Съседите започват да ги одумват. Пенсионерската компания го подиграва, а най-шумен е Дорлан (Брус Дърн). Дъщеря му го търси отчаяно по телефона. Ади настоява да влиза през главния вход. И както я карат така интимно нощем, изведнъж пристига синът й Джийн (Матиас Шонартс) с внука Джейми (Ян Армитейдж). Жена му ги зарязала и детето трябва да остане за седмица при баба си. Ади прегръща внучето. Луис изважда от тавана влакче на дъщеря си и се заиграва с детето. Нещо повече – намира му куче. Прекарват си славно. Стават истински свободни съзаклятници насред провинциалната задръстеност. След като момченцето заминава, Луис предлага на Ади да отидат в град от миналото му. Все по-незаменими са един за друг. Старостта не е чак толкова страшна. Но...
Напоследък ми тръгна на добри филми с възрастни пенсионери. Освен „Душите ни през нощта“, имам предвид „Предчувствие за край“ и „Лъки“. Но затова пък какви старци са Джейн Фонда и Робърт Редфорд – не ме интересуват годините, пластичните интервенции или боядисаните коси. И двамата са колоритни и свежи в поредното си екранно общуване. И в респектираща форма. Прочее, Редфорд е сред продуцентите на „Душите ни през нощта“. И изобщо е адски активен – и като актьор, и като продуцент. И Фонда не се отпуска.
След „Предчувствие за край“ (вж. бр. 36 от 2017), това е втори филм за годината на 38-годишния индиец Ритеш Батра по роман и с възрастни хора, но сега в Америка и Netflix. Видимо работи на доста бързи обороти. Филмът отново е свързан с разравяне на минало и съграждане на настояще (и евентуално бъдеще) през мелодрамата. Майстор на сгъстения емоционален разказ, той съумява не само да ангажира известни актьори, а и по феноменален начин да ги режисира – разтърсващи са британците Джим Броудбент, Шарлот Рамплинг и Хариет Уолтър в „Предчувствие за край“, както и легендарните американци Джейн Фонда и Робърт Редфорд. „Душите ни през нощта” е истински актьорски филм. Той е сантиментален в повече, но не е за презиране.
Сега на Киномания има доста за гледане – и класики, и нови заглавия. Но после вижте „Душите ни през нощта“. Не гледаме често Фонда и Редфорд. Прекрасно е, че има филм и за емоциите в края.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”