Ходене по буквите , брой 34 (3179), 13 октомври 2017" /> Култура :: Културен коктейл :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 
Вангел Имреоров. Напускане на спомена. Редактор Аксиния Михайлова. Художник Люба Халева. Пловдив: Жанет 45, 2017. Цена 12 лв.
Стихотворенията на дебютанта Вангел Имреоров (1988) са като дъжд. Всяко стихотворение “вали/ равномерно, спокойно”... И ако ми бъде позволена препратката към големия Иван Методиев, “след всяка капка на дъжда/ различна тишина”. Тишината, по-скоро мълчанието у Имреоров е някак срамежливо, вслушано внимателно, обаятелно. Най-вече младо. В неговия вътрешен свят резките движения са на забавен каданс. Може би заради всичко това книгата на Вангел може да бъде четена както като сбор от отделни стихотворения, така и като накъсана любовна поема, в която има много нежност към обичаното момиче и дори нежност към себе си, тъкмо защото авторът напуска капаните на спомена и се разтваря в настоящето. Книгата създава среда - за мен стихотворенията имат своя аналог в ембиънт-музиката, например, в музиката за летища на Брайън Ено. Среда, в която няма нищо натрапчиво, но някак повторителното настроение те унася, вглъбява и завладява. “Понякога/ окото/ се пълни с думи// преди да заплаче.” (Прочее, страхотна работа на художничката Люба Халева.)
 
Сп. “Панорама”, бр. 1/ 2017 г. Издание на Съюза на преводачите в България. Художник Яна Левиева. Цена 9 лв.
Защо новият брой на “Панорама” е посветен на съвременната литературна сцена на град Сплит? Защото - както научаваме от интервюто на Рада Шарланджиева с хърватския романист, поет, критик, журналист и общественик Ренато Баретич, Сплит е с най-голяма концентрация “на глава от населението” в Хърватия живеещи в него отлични писатели и високо оценени книги. Избраното от неслучайни преводачи, като Жела Георгиева, Христо Попов, Русанка Ляпова и самата Шарланджиева, наистина ни показва сплитската поезия, проза и публицистика в интригуваща форма. Когато го питат какво си представя, когато чуе израза “литературата на град Сплит”, Баретич казва: “Идват ми едновременно две асоциации от полюсните точки на спектъра: “Изпечени шмекери” и “Гениални зевзеци”. И наистина, който иска, може да научи повече за фестивала на разказвачите “Причигин”, както и за легендарния вестник “Ферал Трибюн”...От този брой ще си тръгна със стихотворението на Предраг Луцич “Улица “Юлий Непот”: Хвали се/ Екскурзоводът/ Тук погубихме/ последния римски император// И от поражението на Империята/ направихме Империя на поражението (превод Христо Попов). Та, как да не повярваш, че Сплит бил най-лудият град в света… (Дано този брой повлече крак за цяла книга на Луцич.)
 
Иван С.Вълев. Завой. Пловдив: Жанет 45, 2017. Цена 10 лв.
Тук има много ситуации, в които нещо не е наред. Става ни чоглаво - и изведнъж в житейската проза нахлува поезията; появяват се стихотворенията, с които младият поет ще се изкачи по-високо. Той се справя доблестно с житейски казуси, разпъвани в разни посоки от разнородни сили. Помагат му иронията и чувството за хумор. Битката е с голи ръце, без реторически оръжия. Ето как: ”Спи, любима, спи/ неродени ще умрат/ всичките кавги.”(“Песен за лека нощ”).
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”