Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 34 (3179), 13 октомври 2017" /> Култура :: Наблюдатели :: Шеги и ултиматуми
Български  |  English

Шеги и ултиматуми

 
На 6 октомври, петък, внезапно в сутрешния блок на „Нова тв“ водещият Виктор Николаев на два пъти получи отговори, които бяха определени като вербална заплаха за журналиста и намеса в работата на медията.
Нужно е обаче да разделим двата случая, защото заплахата на вицепремиера Валери Симеонов се прояви чрез разпространен от правителствената пресслужба ултиматум към „Нова тв“, bTV, БНР и БНТ. Позволи си да заплашва със съд журналисти и медии, ако не му се извинят до 24 часа за нещо, за което ясно, че няма как да ги осъди. Така че размахването от страна на вицепремиера на прокурорски проверки и адвокатски кантори си е чиста форма на заплаха към журналистите.
Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров също бе поканен в институционално качеството – на член на парламентарна комисия, която изнесе данни за сделката с „Грипен“ и за ролята в нея на президента Румен Радев. Когато водещият Виктор Николаев използва във въпроса си думата „шайка“, вместо отговор чухме депутатът от ГЕРБ да казва: Много силни думи употребявате. (…) Ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. Тя и тя, малко така, беше тръгнала в някаква посока, ама нещо липсва столчето й.
Виктор Николаев е прав да използва тази дума - преди Антон Тодоров да стане депутат именно от ГЕРБ, през 2013 г. описа като „шайка“ управлението на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и пр.
И Антон Тодоров обаче е прав. Столът на Анна Цолова е празен. Още по-лошо – запълнен е с халтурата Ива Софиянска и Мон Дьо. Антон Тодоров изигра ролята на детето от приказката за новите дрехи на царя и наруши мълчанието в ефир за празния стол на водещата. И тук нещата се усложняват, защото, вместо от дете, истината е изречена от публична личност, която обаче не може да защити дори собственото си име на автор на книга за шайки. Ръководството на „Нова тв“ е оголило стола, но, за съжаление, сочещият това депутат също прикрива моралната си нищета с липсващи дрехи. И те голи, и той гол.
И докато Антон Тодоров „намекваше“ на Виктор Николаев кои думи ще му изядат хляба, в края на предаването произнесе и откровената заплаха: за такъв въпрос, ако бях шеф на „Нова“, уволнявам. Тя дойде като реакция на въпрос, който Виктор Николаев имаше всички основания да зададе – защо ГЕРБ отговаря на атаката на БСП за роднински назначения с информация как кметът на Брегово е назначил роднините си за учителки в детската градина. В тази част от разговора дори вече нямаше гол цар, а „разпищолен“ депутат от управляващите.
От „Нова тв“ излязоха с позиция, че ако не получат извинение, ще считат, че управляващото мнозинство им оказва натиск. От ГЕРБ веднага обясниха, че това било личното мнение на депутата им и те се разграничават от него.
По-труден за оправдаване от ГЕРБ се оказа вицепремиерът Валери Симеонов, когото Тома Биков и Цветан Цветанов се опитаха да изкарат с особено чувство за хумор и особена форма на емоционалност. Но искането на вицепремиера за извинение до 24 часа и заплахата му към четири медии, между които двете обществени, бяха разпространени чрез сайта на Министерския съвет. След подобна институционализация как да твърдиш, че мнението на Симеонов си е лично негово.
Впрочем, и вицепремиерът Валери Симеонов, веднага след Антон Тодоров, посочи празния стол на Анна Цолова в разговор за роднинските връзки и калинките в общините. Между другото, той не за първи път се „шегува“ с журналистите и е само един от мнозината управляващи, които дават съвети на водещите какви въпроси да задават. На 3 октомври Виктор Николаев обясни, че е получил условие от Цвета Караянчева от ГЕРБ да му гостува, само ако в студиото присъства и Александър Методиев, който е продуцент на филми на Елена Йончева. Дали журналистите и медията трябва да приемат ултиматумите, за да имат гост в студиото?
Представители на управляващото мнозинство често повтарят, че журналистите изместват с въпросите си по-важните теми от „дневния ред на обществото“. Дневният ред на обществото обаче, ако то е свободно, не се определя от властимащите. Според Симеонов, докато питат за назначенията в Хасково, журналистите изместват фокуса от това, че за първи път пенсиите са увеличени с 24% и че в Евксиноград МС бил гласувал прекрасен антикорупционен проектозакон. Всъщност, и това не е вярно, защото тази популяризираща държавата информация присъства в новинарските емисии. В следобедния блок „Още от деня“ по БНТ на въпрос на Поли Златарева към Симеонов за протестите в ЕМКО, той отново обясни, както и в „Здравей, България“, че медиите говорят прекалено много за оръжейна сделка, което, според него, било антидържавно говорене. Наложи се Златарева да му подскаже: Не коментирайте сделката, коментирайте това, че 4000 души ще останат без работа.
Онова, на което трябва да реагираме с протест, не са само заплахите на управляващи към медии и журналисти. Нужно е да реагираме, когато политиците загубят въобще мяра в говоренето си, а после твърдят, че „просто се шегуват“, за да продължат както си знаят.
 
Бел. ред. След постъпването на текста в редакцията дойде информацията, че Антон Тодоров си е подал оставката като народен представител. Дали пък това не е една малка победа на журналистиката?
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”