Български  |  English

Вести

 

Близкият Друг, далечният Друг
Изложбата „В сянката на Ориента”, която може да се види от 14 септември до 26 ноември в Софийската градска художествена галерия е международен проект, включващ произведения на художници от България, Гърция, Румъния и Сърбия, работили през втората половина на XIX и първата половина на XX век. Според кураторите на изложбата в техните картини виждаме „идиличната представа за родното и за обикновения живот, близката другост на различните култури в общността и далечната другост на Ориента, характеризираща се едновременно с цивилизационна нарушеност и екзотика.” Проектът е продължение на научната конференция „Ориентализъм и Балканите“, провела се през март 2017 г. с участието на редица изтъкнати изследователи.
 
Награда за Найден Вълчев
По предложение на Съюза на преводачите в България, Министерството на културата удостои с наградата „Златен век“ – огърлие, Найден Вълчев - по повод на неговата 90-годишнина и като признание за огромното му съзидателно поетично и преводаческо творчество.
Найден Вълчев вгради в българската литература над 30 тома лирика, както и четири тома спомени за видни наши и чуждестранни писатели. Преводаческото дело на юбиляра, председател на преводаческия съюз между 1989 и 1991 г., съдържа претворяването на десетки хиляди стихове от руски, белоруски, прибалтийски и прикавказки поети. Българският читател познава Твардовски, Биков, Межелайтис, Пушкин, Лермонтов, Евтушенко, Рожденственски, Слуцки и още много други благодарение на големия наш преводач и поет.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”