Ходене по буквите , брой 31 (3176), 22 септември 2017" /> Култура :: Културен коктейл :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 
Иванка Могилска. “Тая земя, оная земя”. Кратки разкази. Художник Кирил Златков. Пловдив: Жанет 45, 2017. Цена 14, 99 лв.
Тези разкази наистина са кратки, много кратки. И на брой много. Но стаените в тях истории променят усещането за време - и затова в повечето можеш да потънеш като в роман. Случва се някакво малко чудо, което носи уют и на персонажите в разказите, и на техния читател. Започваш да мечтаеш. Вливаш се в смътните копнежи на героите. Дали действието се развива тук или в чужбина, дали някога или сега, някаква рицарска емоционална топлота, някакво благородство пропълзява дори в най-обърканите моменти. Нечия самота те срамежливо ухажва. Красива книга. И безспорно най-добрата до този момент в творчеството на дискретната като авторско присъствие Иванка Могилска, чийто роман “Внезапни улици” неотдавна беше издаден в Унгария.
 
Наталия Делева. “Невидими”. Роман. Редактор Георги Господинов. Пловдив: Жанет 45, 2017. Цена 13 лв.
Не повече от 150 страници. Могат да бъдат четени като здраво споен роман. Могат да бъдат четени и напосоки, като отделни истории. “Невидими” е беизкусна творба, безспорната дарба на авторката не се натрапва. Но равният й тон всъщност кипи. Нямам представа за достоверността или дори автобиографизма на разказаното, но вярвам в искреността на всяка дума на Наталия Делева. Малцина са способни да пресъздадат без грам претенция живота на преминалите през дом за изоставени деца, още повече по време на прехода; последващите им съдби. Всъщност, по-общо казано, всеки от нас е изоставено дете, но тези, за които разказва авторката, наистина са невидими на социалната карта. Наталия Делева отмахва от лицата им всички клишета, с които сме ги набоклучили. Трудна, неприятна, важна, наистина важна книга.
 
Валери Стефанов, Милена Менкова. “Пиещият човек в света на кръчмата”. София: Кантарос, 2017. Цена 25 лв.
“Пиещият човек”, “Кръчмата - другият пристан”, “Кратка история на опияняващите напитки” и “Кратка история на кръчмите” - това са четирите фокуса на този впечатляващ с изчерпателността си труд, който намира трезвите думи, когато по тази тема други автори вече биха преплели език. Умно, забавно и систематично, Валери Стефанов и Милена Менкова стигат до необорими философски обобщения: “Мигновеното щастие на пиянството пред вечния живот в страха. Докато дойде изтрезняването. Докато удари горчивият час на неизбежната Реалност.”
 
Емил Андреев. “Избрано”. Велико Търново: Фабер, 2016. Цена 20 лв.
Луксозното издание с кожена подвързия “Фабер” посвещава на 60-годишнината на един от знаковите белетристи на последните десетилетия Емил Андреев. Избраното съдържа представителни образци от знаменитите сборници “Ломски разкази” и “Късен сецесион”, както и от “Островът на пияниците”, “Стъклената река”, “Проклятието на жабата”, “Лудият Лука”. Представени са и пиесите “Да убиеш премиер” и “Иманяри”, както и три от по-важните интервюта на автора. В разговора си с Младен Влашки Андреев казва: “Популярността е измамно нещо. Ако пишеш само за нея, ти си обречен.”
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”