Български  |  English

180 години от рождението на Апостола

 
На 17 юли от 20.00 часа в парка на Военната академия „Г. С. Раковски” ще прозвучи тържествен концерт по повод 180 години от рождението на Апостола „Боже, избави България...” Той се организира от Министерство на културата, Столична община, общобългарския комитет „Васил Левски”, Военна академия „Г.С. Раковски”, БАН, Софийска опера и балет. Програмата бе представена в БТА на 3 юли от акад. Пламен Карталов, директора на БТА Максим Минчев, началника на Военна академия генерал-майор Груди Ангелов, зам.-председателя на БАН чл.-кор. Костадин Ганев, председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев и диригента Борис Спасов.
Ще бъдат изпълнени „Жертва Вечерняя” на Павел Чесноков, фрагмент от „Импровизация” на Панчо Владигеров (с участието на балета на Софийската опера) и „Васил Левски - оратория – реквием” на Боян Икономов, за чието съществуване Пламен Карталов научил благодарение на архивен запис в радио „София”. Ораторията е по текст на поета Димитър Точев (1930-2006) и е с времетраене 40 минути. Тържественият концерт ще бъде излъчен по БНТ ден по-късно - на 18 юли – рождената дата на Апостола.
А мястото, където той ще бъде изпълнен на живо, е пред паметника на Васил Левски, открит на 26 ноември 2016 г. в парка на Военната академия.
От своя страна, Костадин Ганев обърна внимание, че БАН също отбелязва годишнината с различни конференции и книги, което е напълно в духа на Академията на науките, „създадена още преди Третата българска държава”.
(Да припомним - през април т.г. Министерски съвет отпусна 245 000 лв. за честването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, като средствата се предоставят по бюджетите на Министерството на културата и на пет общини - Карлово, Ловеч, Велико Търново, София и Перник.)
Накрая диригентът Борис Спасов разказа накратко за композитора Боян Икономов. Роден е през 1900 г. в Никопол. В България учи музика при проф. Никола Атанасов, след това заминава за Париж, където продължава обучението си при световно известните педагози Венсан Д'Енди, Албер Русел и Надя Буланже. Докато е във Франция, Боян Икономов се занимава и с дирижиране и организира хор от български емигранти, с който изпълнява български песни. Из редица европейски градове изнася симфонични концерти с български творби. След завръщането си в България оглавява музикалните състави в българското радио. Оставя сериозно творчество. Спасов изброи операта „Индже войвода”, три балета, оратории, четири симфонии и др.
„Васил Левски – оратория – реквием” е тричастна творба за солисти и хор, оркестър и рецитатор. Текстът на Димитър Точев е изключително патетичен. „Но може ли за Левски да се говори иначе?” – завърши с въпрос Борис Спасов.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”