Български  |  English

Единственият двигател

 
Дон ДеЛило. „Нула К”. Превод от английски Владимир Молев. ИК „Обсидиан”, С., 2016
 
Сюжетът на „Нула К“ звучи обещаващо. Възможност за нов живот. Безсмъртие, което започва в азиатската пустиня. Технология, която променя представите за света. Бъдеще в криогенни камери. Любов, затворена в капсули с голи тела. И хора, готови да притежават края на един свят чрез властта и парите си.
Богаташът Рос Локхарт е вложил много финанси в научна идея, която може да спаси умиращата му втора съпруга. Благодарение на него идеята се превръща в реалност: Конвергенцията е комплекс, където се замразяват хора, за да ги събудят отново в бъдещето. Артис, настоящата му жена, ще бъде криогенно консервирана, за да може един ден да бъде съживена и излекувана. Рос моли сина си Джефри да го придружи, за да се сбогува с Артис. Бащата обаче решава, че иска да последва любовта си в криогенната камера. Това може да стане в „Нула К“ – мястото, където специалисти помагат на здрави хора да умрат преждевременно, за да се събудят години по-късно.
Джеф, разказвачът на тази стряскаща история, се опитва да анализира ситуацията. Умът му не приема факта, че след години замразените ще се събудят. Не приема и това, че ще загуби отново баща си, който веднъж вече e изоставил него и майка му. И който дори не иска да си спомни името й.
Размишленията на 34-годишния мъж са провокирани от разговорите му със странни хора и с картините от спускащия се екран в коридора. Картини, насечени, ужасяващи, показващи терор, болка и смърт. Джеф като че ли опитва да открие себе си в тях, в тези едноцветни коридори, в малката стая, в която е отседнал. Получава ли се? Не съвсем. Той продължава да е все така неориентиран в живота си, отказвайки предложения за работа и възможности за развитие.
Джефри е безволев, склонен да анализира дори най-малките детайли. Не прави нищо, когато баща му решава да се замрази. Може би няма правото да го спира, защото връзката между тях почти не съществува. Въпреки това е нужно да му напомни, че е негов син, че преди Артис Лакхарт е имал друга съпруга, за чиято смърт дори не сеща. Джеф само му намеква за живота си, за майка си Маделин, за последните й часове.
У него я няма решителността, присъща за Рос. Мъж, готов да последва съпругата си в безсмъртието. Дали обаче мотивите му са породени от любов или от егоизъм? Не става съвсем ясно. Сигурно е обаче едно – безсмъртието е отредено единствено за богатите. Рос Лакхарт е главният спонсор на Конвергенцията. Той е човек, който избира лесния начин да бъде с жена си отново. Баща, който не знае как да обича детето си, след като го е изоставил. Съпруг, който отказва да изрече името на първата си жена. Мъж, за когото парите са единственият двигател на света.
В романа няма изненадващи обрати или секващи дъха диалози. Няма ярки и изпъкващи герои, които категорично да заявяват позицията си. Липсва напрежение и динамика. Героите са застинали в своите мисли и намерения. Това е роман за възможностите, които парите могат да ни предоставят. „Нула К“ ще се хареса на любителите на технологиите. И на всеки, който иска да притежава края на света.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”